News Item: : Férfiak Egészséghete
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
csütörtök 12 június 2008 - 22:34:40

A "FÉRFIAK EGÉSZSÉGÉNEK NEMZETKÖZI HETE" keretében az ÁNTSZ Váci, Szobi, Dunakeszi Kistérségi Intézete ma délelőtt ingyenes szűrővizsgálatokra várta az urakat Vác egyik ismert márkakereskedésébe. A résztvevők testzsír, vércukor- és koleszterinszint meghatározás, valamint vérnyomásmérés segítségével tesztelhették egészségi állapotukat, ha pedig bármilyen kérdésük felmerült a vizsgálati eredményekkel kapcsolatban, akkor életmód-tanácsadást is igénybe vehettek. A programot délután, a mozgás jegyében, kispályás foci zárta az Optofitban.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

Minden az apák napjával kezdődött, és persze, mint sok más ötlet, kezdeményezés, ez is Amerikából indult. Június harmadik vasárnapján azonban már nemcsak köszöntik az édesapákat, hanem az alkalmat kihasználva az egészségük védelme is nagyobb figyelmet kap.

Boros Mária egészségnevelő, ÁNTSZ Kistérségi Intézete, Vác
“ Innen jött úgymond az ötlet, hogy akkor szánjunk egy napot, vagy az utóbbi években egy hetet a férfiak egészségére való odafigyelésre. És hát erre indulnak ilyen országos, illetve nemzetközi kampányok, amik aztán azt szolgálják, hogy kicsit az egészségmegőrzésre, az egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvételre a férfiakat is ösztönözzük.”

Vácon az ÁNTSZ Kistérségi Intézete szervezett szűrővizsgálatokat az egyik autókereskedésben, és mint kiderült érdeklődőben és sajnos túlsúlyos emberben sem volt hiány. A túlsúlyt, az elhízás fokát egyébként géppel és otthon, magunk is ellenőrizhetjük, ehhez nyújt segítséget az úgynevezett testtömegindex. Ezt úgy kapjuk meg, hogy a testsúlyunkat elosztjuk a testmagasságunkkal.

„ Így tehát, ha valakinek 25-ig eső tartományt mér a műszer, akkor annak normál érték alatt van a testtömegindexe, vagy BMI-je. 25 és 30 között, akkor beszélünk túlsúlyról, ha viszont már valakinél 30 kg/m2 felett van ez az érték, akkor elhízásról beszélünk, ami már komoly kockázatot jelent szív, érrendszeri megbetegedések tekintetében.”
Emiatt pedig már életmód-változtatásra is szükség van, hiszen a betegségek kockázatának növekedésével az életminőség romlás is együtt jár.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.7554 )