News Item: : Óvodákban a Kukabanya varázsol
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
csütörtök 12 június 2008 - 22:41:09

Tavaly decemberben számoltunk be arról hogy elkészült, a héten pedig minden óvoda számára ki is osztották a "Kukabanya varázsol" című kiadványt. A füzet egy környezeti nevelési foglalkozás nyomtatott változata, amelynek során a Corvinus Egyetem hallgatói általános iskolásokkal és óvodásokkal ismertették meg a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. A város költségén kinyomtatott füzetből minden nagycsoportos évfolyam kapott, az óvodapedagógusok pedig hozzájuthattak a kiadvány mellékletéhez, egy pedagógiai segédlethez és egy CD-hez.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

A kiadványt pár hónappal ezelőtt a Deákvári főúti óvodában mutatták be a szerzők a gyakorlatban is. A történet főszerepelője Kukabanya, aki a gyerekeket játékos formában tanítja meg, hogyan és milyen hulladékot kell szelektíven gyűjteni. A foglalkozások nagy sikert arattak, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy minden, városi és egyéb fenntartású váci óvoda nagycsoportosa megkapja a füzetet. A környezettudatos nevelést ugyanis nem lehet elég korán elkezdeni, ráadásul ez a korosztály lesz az, ahol a szelektív hulladékgyűjtés már mindennapi gyakorlattá válik. Az óvodákban persze eddig is foglalkoztak a 3-6 év közötti gyerekek környezeti nevelésével, a most megkapott anyag viszont kitűnően egészíti ki a jól bevált módszereket.

Kovács Zsuzsanna vezető, Alsóvárosi Óvoda, Vác
„ Ennek nagyon örülök, hogy ezt a segédanyagot megkaptuk, így kis füzetecske formájában, sőt módszertani anyagként, CD-n is, mert ez a gyerekeknek játékos. Én belelapoztam, nagyon megtetszett, játékos, az életkornak megfelelő, óvodás korosztálynak megfelelő, és az , hogy minden gyerek megkaphatja. Mert, ha minden gyerek megkapja, hazaviszi, a gyerek által a családot is erre próbáljuk idézőjelben nevelni.”

A Városházán Bóth János polgármester azt is elmondta, a 106 települést érintő Zöld Híd programnak köszönhetően a közeljövőben megújul a városi szelektív hulladék kezelés. A jelenlegi gyűjtőket felújítják, a gyűjtőszigetek számát pedig növelni fogják. Az óvodák továbbra is kérhetnek kisméretű edényeket, amelyeken a gyerekek gyakorolni tudnak, ahol pedig igénylik, ott a szerves hulladékok összeszedését, akár komposztálását is megoldják. Elhangzott még, a Fák, Madarak Napja alkalmából megkezdett óvodai faültetés ősszel folytatódik majd, az óvodások számára szervezett Gyadai kalandtúrát pedig szintén őszre, október 5-re tervezik.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.7556 )