News Item: : Zsidó Kulturális Fesztivál
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
hétfő 27 október 2008 - 22:13:58

Jövő hét végétől indul a III. Váci Zsidó Kulturális Fesztivál jelentette be sajtótájékoztatóján Turai János a hitközség elnöke. A szervezők két évvel ezelőtt a fesztiválsorozatot azért kezdték el, hogy a váciakkal illetve a környéken élőkkel megismertessék a zsidó kultúra sokszínűségét. A kétnapos rendezvény ideje alatt izraeli specialitásokból összeállított vásárt tartanak, de most először Vácra látogat a Nyári Zsidó Fesztiválon nagy sikert aratott , A Láthatatlan Kéz című Klezmer szvitt is.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

Tradicionális zsidó sütemények, Holt-tengeri kozmetikumok, kóser italok, néhány különlegesség a kínálatból, amivel megismerkedhetnek az érdeklődők november 7-én és 8-án a III. Váci Zsidó Kulturális Fesztiválon. A váci zsinagógában a gyerekek számára is programokkal készülnek, így a legkisebbek ügyességi játékokon vehetnek részt. A szervezők célja a fesztivállal, hogy az emberek megismerkedjenek egy olyan kultúrával amely a holokauszt előtt szerves része volt Vác mindennapjainak.

Turai János elnök Zsidó Hitközség
„Visszahozzunk egy olyan kultúrát, amely a XVIII-XIX és a XX. század elején virágzott, és hát hozzátartozik az itteni kultúrához ennek a szerves része, csak bizonyos okok miatt ezt kitörölték, vagy ki akarták törölni. Hát ennek a reneszánszát éljük most, visszahoztuk ezt a kultúrát. Zsidó emberek nagyon jól együtt éltek itt más vallásúakkal, együtt mulattak, együtt vigadtak, együtt szomorkodtak, tehát ez egy természetes kultúrának a visszahozatala.”

A III. Váci Zsidó Kulturális Fesztivál keretében mutatják be a „A Láthatatlan Kéz” című darabot is, amely a fővárosi sikeres fellépések után elsőként debütál vidéken. A váci művelődési házban a Sabbath Shong Klezmer együttes mutatja be a musicalt amelynek tartalma a bibliai Eszter könyve alapján íródott. A történet három idősíkon,
így a perzsa király udvarában, a II. világháború alatt, illetve napjainkban játszódik. Az iróniát és a humort sem nélkülöző darabot a modern musical illetve a zsidó klezmer zene sajátos keveréke fűszerezi amelyet roma vendégzenészekkel adnak elő.

Pintér Burus Sándor a musical rendezője
„ A központi üzenete, noha nem humanista, de mégis az ember, mint egy csodálatos lény egy csodálatos kreatúra, nagyon nagy értékeket, csodálatos értékeket rejt magában, és bármilyen módon bárki akarja elpusztítani, ezt nem tartjuk elfogadhatónak, és főleg azt, hogy gyűlölet szándékával, vagy gyűlölet okából embereket bármilyen módon elpusztítani, tehát a gyűlölet nem lehet ok arra, hogy embereket pusztítsanak el.”


This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.9230 )