News Item: : Reagálás mélygarázs-régészet Dr. Bóth János
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
csütörtök 30 október 2008 - 22:37:10

Dr. Bóth János a város polgármestere reagálásában elmondta, hogy a legutóbbi testületi ülésen három és fél oldalas levélben minden képviselő információt kapott, sőt jogszabály ismertetést is, a régészeti feltárás mai szabályozásáról. A polgármester azt mondta, idézem: Ványi Lászlóné képviselőasszonyt ez azért nem érdekli, mert nem támasztja alá prekoncepcióját. S mint Pest megye „szolgáló leánya” nem jó néven veszi, hogy itt nem a megye irányít, így politikai céljainak megfelelően nem tudja a szervezetet befolyásolni.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

A polgármester Ványi Lászlóné kérdéseire a következő válaszokat adta:
A beruházó felelősen, előzetes föld-röntgenezést végeztetett, és az nem jelzett jelentős méretű tárgyakat.
A törvény szerint illetékes régészeti szakszolgálat a beruházóval a feltárásra szerződést kötött, melynek hatósági jóváhagyás céljából történő bemutatásával egyidejűleg, megkérte a feltárási engedélyt. Az ásatási szakemberek a szükséges engedélyekkel és megállapodásokkal rendelkeznek. Vezetőrégész: Mészáros Orsolya. A szakmai konzulensi feladatot a MTA intézete részéről Dr. Miklós Zsuzsa régész, a váci középkori ásatások értő szakembere, valamint a Pest Megyei Tragor Ignác Múzeum részéről az ő javaslatuk alapján Batizi Zoltán, a főtéri ásatások korábbi régészeti vezetője végzi. Bóth János reagálásában kiemelte, hogy Pest Megyei Múzeumok igazgatósága a megkeresést követően nyilatkozatban jelezte, hogy nem tart igényt az előkerülő leletanyagra! Így azok a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat raktárába, vagy a Magyar Nemzeti Múzeumba fognak kerülni.
Tomori Pál felvetéseire a polgármester úgy reagált, hogy a frakcióvezetőnek a mélygarázs méretére tett „mega” jelzője felelőtlen kijelentés, ugyanis mint mondta, egy mélygarázs 80-100 évre épül, tehát nem csak a mostani motorizáció igényeinek kell megfelelnie. Bóth János szerint idézem: Tomori Pál szűk látókörű politikai megközelítése miatt nem tudja ezt felfogni, de úgy véli neki is ebbe az irányba kellene – a jövő érdekében – elmozdulni. A polgármester reagálásában továbbá kiemelte, hogy a finanszírozás konkrét módjáról a beruházót, és az illetékes bankot, kell megkérdezni mert a város a beruházás befejezéséig nem visel pénzügyi kockázatot, utána pedig szerződés szerint gondoskodik a megfelelő megoldásról.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.9288 )