News Item: : FIDESZ-KDNP Összefogás sajtótájékoztató: mélygarázs-régészet
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
csütörtök 30 október 2008 - 22:39:45

A váci mélygarázs miatt aggódik a IV. választókörzet Fideszes képviselőasszonya. Ványi Lászlóné ugyanis nem látja biztosítottnak az építkezés során feltárt történelmi örökség védelmét. A Fidesz-KDNP Összefogás sajtótájékoztatóján Tomori Pál frakcióvezető azt mondta, hogy minden jogi eszközt megragadnak annak érdekében, hogy a város léptékeihez mért „mega” méretben épülő mélygarázs kivitelezését leállítsák.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

Ványi Lászlóné Fideszes képviselőasszony szerint szakmailag kifogásolható a polgármester korábban tett kijelentése, amelyben a munkálatok elkezdése előtt azt mondta, hogy az építési területen a földröntgen vizsgálat szerint, nem várható, hogy ott jelentősebb régészeti leletre bukkannak. Ványi Lászlóné azt is kifogásolta, hogy a föld kitermelése során előbukkant régészeti anyagok feltárását nem a helyileg illetékes Pest Megyei Múzeumok igazgatósága végzi, hanem ezt a feladatot másik szakhatóság látja el ezért kérdéseket intézet a város polgármesterének.

Ványi Lászlóné Fidesz-KDNP Összefogás Vác
„Ki vállalja annak felelőségét, hogy az előkerült leletanyag, a történelmi városmag, nem esik áldozatul a gyors kivitelezésben bízó beruházók akaratának? Ki képviseli a belvárosi kiskereskedők és vállalkozók érdekeit a beruházás alatt keletkező anyagi kár miatt. Hiszen a napjainkban megélt gazdasági krízishelyzet, már eleve sújtja ezt a társadalmi réteget. Ki rendezi az ott lakók felé a méltánytalanul elszenvedett sérelmeket?”

Tomori Pál úgy látja, hogy a jelenlegi gazdasági válságban kérdéses az is, hogy egy tőke nélküli cég kap e 2,3 milliárd forint hitelt a kivitelezésre. A frakció vezető azt is kiemelte, hogy ezt az összeget illetve annak kamatait a város húsz év alatt fizeti majd vissza, mely pénzügyi forrást inkább az önkormányzati feladatok ellátására, többek között az iskolák és óvodák fejlesztésére kéne fordítani.

Tomori Pál Fidesz-KDNP Összefogás frakcióvezető Vác
„Városfalak kerültek elő kérdéses az, hogy egyáltalán hogyan építhető meg a mélygarázs ezen régészeti leletek meglétével, avagy elbontásával hogyan lehet kivitelezni ezen a területen egy ekkora méretű objektumot. Mi azon vagyunk, hogy ezt a helyzetet törvényes úton, jogi eszközökkel visszafordítsuk a város javára, ami azt jelenti, hogy ebből az előnytelen szerződésből a városnak el kell állnia.”


This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.9289 )