News Item: : Influenza elleni védőoltás
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
csütörtök 06 november 2008 - 22:13:41

Október közepétől lehet beadatni az influenza elleni védőoltást. Vác régiójában időben kiosztásra kerültek a vakcinák, beadásuk folyamatosan zajlik. Az oltóanyagot ingyenesen kaphatják meg a vírus által veszélyeztetettebb lakosok, de mindenkinek lehetősége van a járvány megjelenése előtt immunizáltatni magát.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

A Vác-Szob-Dunakeszi kis térségbe 17500 fő oltására alkalmas influenza elleni vakcina érkezett, ami a helyi lakosság 11-12%-át fedi le. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által biztosított vakcinák már a háziorvosoknál vannak és az eddigi visszajelzések szerint a kiosztott oltóanyagok fele került eddig beadásra.
A különösen veszélyeztetettek védelme érdekében az állam térítésmentesen biztosít oltóanyagot.

Boros Mária, egészségnevelő, ÁNTSZ Kistérségi Intézete, Vác
„A tisztiorvosi szolgálat által biztosított oltóanyagot ingyenesen kaphatják meg a különböző rizikócsoportokba tartozó személyek. Ebbe a rizikócsoportba egyrészt tartoznak a 60 éven felüli lakosok, tehát a 60 éve felüliek, mindenki, a 60 évnél fiatalabb lakosság számára, pedig olyan krónikus megbetegedések -szív-, érrendszeri, veseelégtelenség, különböző anyagcsere betegségek vagy légúti betegségek azok, amik az indikációját, tehát a javallatát adják ennek az oltásnak.”

Ezen kívül ingyenesen immunizálják az egészségügyi és szociális intézményekben tartósan ápolt, gondozott személyeket, illetve e létesítmények dolgozóit is. Viszont csak végszükség esetén kaphatnak védőoltást a kismamák, a tojásallergiákban szenvedők és az akut betegek, pedig egyáltalán nem kaphatnak influenza elleni vakcinát.
Az influenza vírusok évről-évre mutálódnak, az orvostudomány időben képes előállítani az adott évben hatékony vakcinát. Az oltóanyagok többféle vírustípusra hatnak, és megfelelő védelmet képesek biztosítani.

Dr. Bánhidi Péter, háziorvos, Vác
„ Örömmel tudom elmondani azt, hogy amióta ez a rendszeres és ingyenesen biztosított oltókampány zajlik – ez most már hosszú évek óta történik így- azt figyelhetjük meg, hogy -és ezt kollégákkal is konzultálva, az ő véleményük is megegyezik ezzel- egyre kevesebb igazi influenza megbetegedéssel találkozunk. „

Bánhidi doktor híradónknak elmondta különbséget kell tenni a meghűléses betegségek és az influenza között.

Dr. Bánhidi Péter, háziorvos, Vác
„Tehát ezek a most megfázással, torokfájással, kisebb végtagfájdalmakkal, hőemelkedéssel járó megbetegedések nem influenzabetegségek. Tegyünk különbséget: amit most észlelünk itt a rendelőben -és ebből is sok van és ezzel is törődni kell-ez nem influenza. Az influenza általában január végén, februárban, esetleg márciusban jelentkezik.”

Lehetőség van természetesen térítéssel is hozzájutni a vakcinákhoz. A háziorvosok által felírt vakcinákat a gyógyszertárakban mindenki kiválthatja. Kétféle oltóanyag kapható a patikákban, az egyik, amelyet az ingyenes oltásokhoz is használnak, 900 forint körül kapható, míg egy másik, szintén az idei vírusra specializált oltóanyag nagyjából 2800 forintba kerül.


This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.9369 )