ESTV Online
a Dunakanyar televíziója


hétfő 13 augusztus 2018
Zajlik a Váci Dunakanyar Színház épületének felújítása
Feltöltötte esaniko - hétfő 13 augusztus 2018 - 08:51:39
Zajlik a Váci Dunakanyar Színház épületének felújítása. Mint ismert, a VéNégy fesztivált is szervező önkormányzati intézmény a régi mozi házának rendbetételére 345 millió forintot kapott a kormánytól. Jelenleg az épület belső tereinek átalakítását, az elektromos vezetékek és az új csatornahálózat kiépítését végzik a szakemberek. A helyszínre látogató Rétvári Bence a sajtónak biztosított bejárást a projekt megtekintése alkalmából.

Részletek...
Hozzászólások: 1 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Nevelőszülőtől a fakitermelőig. OKJ-s képzéseket indít az egyházmegye
Feltöltötte esaniko - hétfő 13 augusztus 2018 - 08:49:56
OKJ-s képzéseket indít a Váci Egyházmegyei Felnőttképzési Nonprofit Kft. Az augusztus végétől meghirdetett programban összesen 20 szakma közül választhatnak az érdeklődők, agrár-és élelmiszeripari, illetve pedagógiai és szociális területen. A képzéseket kedvezményes áron és részletfizetési lehetőséggel kínálják a váci egyházmegye területén, így Vác mellett többek között Szobon, Rétságon, Gödöllőn és Kismaroson is indul majd tanfolyam.

Részletek...
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Hazaengedték az újraélesztett kislányt
Feltöltötte esaniko - hétfő 13 augusztus 2018 - 08:47:52
Jól van az a három éves kislány, akit a váci strandon kellett újraéleszteni. A szülők virágcsokorral köszönték meg az úszómestereknek és a büfé dolgozójának az életmentő beavatkozást. Mint ismert, a gyermek kedden lett rosszul a kismedencében és mivel nem mutatott életjelet, a strandon dolgozóknak kellett visszahozni a kislányt. Szerdán még a Bethesda Kórház intenzív osztályán tartották a három éves gyermeket, csütörtökön már az álalános részlegre került, pénteken pedig már hazaengedték a kislányt.

Hozzászólások: 1 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Borkóstolás földön és vízen. Borünnep lesz Nagymaroson
Feltöltötte esaniko - hétfő 13 augusztus 2018 - 08:47:19
Borkóstolás hajón, Bikini és Tóth Andi koncert, lampionos felvonulás és gyerekprogramok is várják az augusztus 18-19-én megrendezésre kerülő Borünnep látogatóit Nagymaroson. A dunaparti városban 20 évvel ezelőtt éledt újjá a borkészítés hagyománya, azóta a helyi termelők számos aranyérmet zsebeltek be rangos versenyeken indított italaikkal. A borfesztivállal az önkormányzat a marosi borkészítés további fejlődését szeretné támogatni, és felhívni a figyelmet a helyben előállított nedűk minőségére. A szervezők a szerdai sajtótájékoztatón kiemelték: vonattal is kényelmesen és gyorsan lehet eljutni a fesztiválra, ezért aki teheti, autó nélkül érkezzen, hogy nyugodtan élvezhesse a borkóstolást.

Részletek...
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Szeptembertől új igazgatója van a Madách giminek
Feltöltötte esaniko - hétfő 13 augusztus 2018 - 08:44:59
Steidl Leventét nevezték ki a következő öt évre a váci Madách Imre Gimnázium igazgatójának. Az intézményvezetői posztra ketten jelentkeztek, Horváth Edit jelenlegi igazgató, és Steidl Levente, aki korábban a gimnázium diákja volt, majd tanári diplomát szerzett. Az új igazgató 2010-től a váci Közterület-felügyelet vezetője volt, 4 éve pedig a kormánypártok színeiben szerzett választókerületi képviselői széket. Az új intézményvezető augusztus 17-én tartja meg első értekezletét az iskolában.Hozzászólások: 2 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Előttünk az évszázad legaszályosabb nyarai??
Feltöltötte esaniko - hétfő 13 augusztus 2018 - 08:44:24
Az elmúlt évszázad adatai alapján riasztó képet prognosztizálnak a Debreceni Egyetem kutatói az élelmiszer előállítás tekintetében. Az egyetem munkatársai szerint a klímaváltozás tetten érhető befolyása miatt folyamatosan nő a mezőgazdasági termelés költsége és ez a folyamat tovább fog erősödni a közeljövőben. Az alföldi város Mezőgazdaság-Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kutatói az adatok fényében egy tanulmányt is közzé adtak, amiben gyakorlati válaszokat is igyekezetek megfogalmazni a klímaváltozás kihívásaira- olvasható az agrotrend.hu szakportálon.

110 év meteorológiai adatait vizsgálták a Debreceni Egyetem munkatársai. A mezőváros azóta méri és regisztrálja a hőmérséklet- és a csapadékmennyiségek változását, a rendelkezésre álló görbékből pedig nem sok jót olvasnak ki a szakemberek.
A megállapítások szerint a mért területeken 1,3 Celsius fokkal emelkedett a légkör átlaghőmérséklete, míg a szántóterületek 0,8 Celsius fokkal lettek melegebbek. További megállapítás szerint az elmúlt száztíz évben 32-vel csökkent a fagyos napok száma, míg a legszárazabb nyarak nagyjából 30 évenként követik egymást, mi szerint legközelebb 2020-23 között regisztrálhatják az évszázad legaszályosabb időszakát.
A mérési adatok arra is rámutattak, hogy bár a csapadék mennyisége az utóbbi 110 évben nem változott kimutathatóan, az eloszlása viszont kiszámíthatatlanná vált, így például az őszi hónapokban 25%-al kevesebb víz hullik, és az egyes évek átlaga között akár 13 szoros különbségek is előfordulhatnak.

Ezek fényében a kampusz Mezőgazdaság-Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának tanárai azt állapították meg, hogy a növények optimális vízellátását a lehullott csapadék már csak 60%-ban tudja fedezni és a jövőben további csökkenés várható. A konklúzió szerint a klímaváltozás egyre drágítja az élelmiszerelőállítás költségeit, a kihívásra pedig folyamatos választ kell adniuk a mezőgazdasági termelőknek.
A hatékony válaszok kidolgozására a Debreceni Egyetem, tavaly az országban elsőként, létrehozta Száraz Területek Koordinációs Kutató Központját, a megállapításokat pedig a „Klímaváltozás hatása a szárazgazdálkodási rendszerekre” című dolgozatban adták közre. Ebben a légkör felmelegedésére és az időjárási szélsőségek, mint például a szárazság enyhítésére olyan megoldást javasolnak, mint például az öntözővizek hatékony tárolása.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
SPORT
Feltöltötte esaniko - hétfő 13 augusztus 2018 - 08:43:22
Székelyudvarhelyen edzőtáborozik a Vác női kézilabda csapata, Münchenben a Masters evezős Európa-bajnokságon váci érmek is születtek

Részletek...
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
csütörtök 09 augusztus 2018
Híradó-2018-08-08
Feltöltötte esaniko - csütörtök 09 augusztus 2018 - 12:30:01
Híradó-2018-08-08


A megtekintéshez vagy letöltéshez kattintson ide.

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Életet mentettek a váci strandon, egy 3 éves kislányt kellett újraéleszteni
Feltöltötte esaniko - csütörtök 09 augusztus 2018 - 07:53:13
Egy hároméves kislányt kellett újraéleszteni a váci strandon. A Híradó úgy tudja, egy négygyermekes család egyik gyermeke lett rosszul a kismedencében, az anya már csak azt észlelete, hogy a kislány arccal lefele lebeg egy ideje a vízen. A váci strand úszómesterei és a strandbüfé munkatársa azonnal nekiláttak az újraélesztéshez, mert a kislány nem mutatott életjeleket.

Részletek...
Hozzászólások: 1 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
A legjobb app kánikulában. Vízlelőhely kereső okostelefonra
Feltöltötte esaniko - csütörtök 09 augusztus 2018 - 07:50:53
Kánikulában az első, és legfontosabb, hogy sok vizet kell inni, ezt már mindenki számtalanszor hallotta. Felvetődhet azonban a kérdés, hogy hol találunk a városban ivóvizet, ha nem vittünk magunkkal? Ennek megválaszolására kiváló az új, hazai fejlesztésű mobilos alkalmazás, a Közkutak app, amely azonnal megmutatja, merre induljunk a legközelebbi ingyenes vízvételi hely felé. Az applikáció a közkutak.hu weboldal alapján készült, és adatbázisa 11 ezer vízgyűjtő pontot tartalmaz. Az ingyenesen letölthető applikáció naprakész, és a közösségi bejelentéseknek köszönhetően kínálata folyamatosan bővül, a közkutak mellett ugyanis olyan üzleteket is megmutat, ahol megengedik, hogy a flakonunkat újratöltsük.

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Emberpróbáló meleg. Péntek éjfélig kitolták a hőségriadót
Feltöltötte esaniko - csütörtök 09 augusztus 2018 - 07:49:31
Tovább tombol a hőség. Már másodfokú, azaz narancsszínű hőségriasztás van érvényben a kánikula miatt, a következő napokban ugyanis 27 fok körül alakul a napi középkőmérséklet, a maximum pedig a 36 fokot is elérheti. Vác belvárosában nagyjából ezer gombóc fagyi fogy naponta egyetlen helyen, de van, aki strandolással, mások jeges italokkal igyekeznek átvészelni a kánikulát. Enyhülés pénteken várható.Részletek...
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Dunavirágzás. Vácon is megjelentek a kérészrajok
Feltöltötte esaniko - csütörtök 09 augusztus 2018 - 07:45:22
Megindult a dunavirágzás. Közel 40 év szünet után ismét megjelentek a tiszaihoz hasonló, dunai kérészek a térségben. Vácon is több helyen fotózták a helyiek a látványos rajzást, mert a rovarokat megtéveszti és magához vonzza az utcai lámpák fénye. A dunavirág védett, a mesterséges fény pedig az utódok pusztulását jelenti, ezért több mozgalom is indult már a kérészek megmentésére.

Részletek...
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Oldal:  1 2 3 ... 792 793 794
HírarchívumHírarchívum
Kazamatarendszer a vár alatt? esaniko @ (09 aug : 07:44) (Hírek)
SPORT esaniko @ (09 aug : 07:41) (Hírek)
Híradó-2018-08-06 esaniko @ (07 aug : 13:00) (Hírek)

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.