ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Szent Hedvig szobor avató
Feltöltötte Zsóka - kedd 10 október 2006 - 11:20:41
Megújult épülettel és Szent Hedvig szobrának avatásával köszöntötték szombaton délelőtt az idén 250 esztendős Fehérek Templomát. Ünnepi beszédet a város polgármester, dr. Bóth János mondott, a szobrot dr. Beer Miklós megyéspüspök áldota meg. Szent Hedvig a Dunakanyar védőszentje, hangzott el az avatóünnepségen, méltóbb helyet pedig nem is kaphatott volna szobra, mint a Dunakanyar kapujának nevezett Vácon.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Bóth János polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a Fehérek templomának 250 éves jubileumát egy új főtér, és egy új szobor avatásával tehetik még emlékezetesebbé. A szobor Szent Hedviget ábrázolja, Nagy Lajos király legkisebb lánya 1374-ben született. Rangos neveltetést kapott mind a budai várban, mind a Dunakanyarban, a márianosztrai Pálos kolostorban. Apja halála után 10 évesen lett lengyel királynő, és alig 26 évesen Krakkóban hunyt el. A lengyelek egyik legjobban szeretett uralkodója volt, népszerűségének bizonyítéka, hogy 9 évvel ezelőtt II. János Pál pápa szentté avatta Hedviget. Tavaly a Dunakanyar Térségi Fejlesztési Tanács Szent Hedviget választota a térség patrónusának, 2006-tól pedig minden évben személyéhez köthetően tartják meg a Dunakanyar Napját. A mostani szoboravatás is a méltó emlékállítások sorába illeszkedik. A szobor alkotója az a Horváth Tibor, aki már tiszteletbeli főszobrásznak számít Vácon, a város számos közterén ugyanis megtalálhatóak az ő alkotásai. A szobor kiegészítője egy fontana, azaz egy díszkút, amely pedig Sáros László Ybl díjas építész munkáját dícséri.
A szombat délelőtti ünnepségen dr. Beer Miklós megyéspüspök kért áldást a most megújult főtérre, a templomra és persze Szent Hedvig szobrára. Kiemelte, Hedvig személye a Duna menti népeket hozta testvéri közelségbe egymáshoz, a szobornál található fontana pedig a megtisztulás és az újjászületés jelképe kell hogy legyen. Az avatást követően a ceremónia a Fehérek templomában folytatódott, ahol Beer Miklós celebrált szentmisét az egybegyűlt híveknek.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ


Hozzászólások: 3 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.