ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Szárazság sújtja a mezőgazdaságot
Feltöltötte Zsóka - csütörtök 14 május 2009 - 17:10:56
Bár a napokban csapadékosabbra fordult az időjárás, a mezőgazdászoknak még mindig aggodalomra adhat okot a szokatlanul száraz tavasz. Az idei csapadék mennyisége ugyanis jóval alatta maradt a sokéves átlagnak. A szárazság a Pest megyei termesztőknek is gondot jelenthet, hiszen a tavaszi vetésű gabonák, illetve a kukorica rendes növekedéséhez is jóval több esőre lenne szükség. Csuka Csaba agrármérnök Híradónknak elmondta, legalább 30 mm csapadéknak kellene még leesnie ebben a hónapban ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű gabonát arathassanak a magyar növénytermesztők. A kenyér és a takarmány ára viszont a hazai szárazság miatt nem fog jelentősen emelkedni, mivel az unió többi országában elegendő csapadék hullott-véli az agrárcég ügyvezető igazgatója.

Idén hirtelen köszöntött be a tavasz, és április elejétől már a szokásosnál jóval melegebb időben lehetett részünk. Napfényben nem volt hiány, de az elvetett gabonák megfelelő fejlődőséhez nemcsak fényre, hanem vízre is szükség lenne.

Csuka Csaba, ügyvezető igazgató, Csuka Gabona Kft., Vác
"...a márciust követő időszakban szinte csapadékmentes, pláne ez az északi rész, hát ettől egy kicsit jobb a helyzet Dél-Dunántúlon, de itt a Pest megyei illetve a szolnoki, alföldi régió igen kevés csapadékot kapott, szinte -vannak területek-egyenlő a semmivel, illetve hát nulla."'

Az őszi vetésű növények még megindultak a tél elmúltával, de a tavasszal elvetett árpa és búza már megsínylette a vízmentes napokat, ahogy a napraforgó és a kukorica is-tette hozzá a szakember. A szántóföldi növényeket hazánkban nemigen öntözik már, míg a 80%-as években a termőterületek 18-20%-a volt öntözhető, ma ez az arány mindössze 1-2%-mondta el Csuka Csaba. Hazánk rendszeresen többletet termel gabonából, a kalkulációk szerint idén is meglesz az a mennyiség, amelyet az ország számára szükséges, a kérdés az, mennyi marad exportra, és az milyen árakon értékesíthető. Az élelmiszerek és a takarmány árát az agrármérnök szerint nem fogja befolyásolni a tavaszi szárazság.

"...a takarmány és a kenyér drágulását nem nagyon várom, hiszen Magyarország annak ellenére, hogy Európában igen nagy termőövezettel rendelkezik, a környező országok csapadékviszonyai viszont nem voltak rosszak, itt az északi régió, illetve a keleti országrész, amely csapadékban kedvezőtlenebb, illetve Romániának a nyugati része és Bulgária nyugati része, egyébként Európában csapadékos az időjárás."

Az agrárcég vezetője úgy véli, még 30-40 mm csapadéknak kellene esnie ebben a hónapban ahhoz, hogy ha nem is rekord-de közepes gabonaterméssel számolhassunk idén.
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSENincs hozzászólási lehetőség. email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.