ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Tájépítész hallgatók tervei a Derecske dűlői kavicsbánya hasznosításáról
Feltöltötte Zsóka - csütörtök 14 május 2009 - 17:17:55
Strandot, vízi drótkötélpályát, extrém parkot és futópályát is álmodtak egy pályázat résztvevői a váci kavicsbánya területére. A Gyakorló város program keretében ugyanis pályázatot hirdetett a váci önkormányzat a Budapesti Corvinus Egyetem tájépítész hallgatóinak. Ezúttal a Derecske dűlői kavicsbánya területére tervezhettek az egyetemisták élményparkot. A 14 beérkezett pályamunkát szakmai zsűri bírálja, az eredményhirdetésre június első hetében kerül sor. A legjobb tervező csapat 300 ezer forintot nyerhet, a város pedig több ötletet is hasznosíthat a jövőben.

A Derecske dűlőn található kavicsbánya lehetséges hasznosításáról készíthettek tájvédelmi pályázatot a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói. Erre azután nyílt lehetőség, hogy a város egymillió forintot nyert egy alapítványtól a Gyakorló Város Programra, amit teljes egészében a tájrehabilitációs pályázatra fordítottak-mondta el Híradónknak Bíró György.

Bíró György, környezetvédelmi tanácsadó, Vác
"...a város egyik neuralgikus pontján, a város déli területén lévő kavicsbányáknak a területén kell elgondolkozniuk, eltervezniük, mit is lehet csinálni ott. Van egy nagyobb lépték, ami az összes tóra vonatkozik, a három nagyobb tórendszerre, és van egy kisebb lépték, ami már ilyen emberibb lépték, ami kimondottan a továbbgondolása konkrétan a három tónak, ezen belül is a legfelső tónak, ahol gyakorlatilag a rekultivációs tervben is szabadidős tevékenységek vannak, rekreációs terület felírva, ebbe aztán minden beletartozik az aquaparktól kezdve az élményfürdőig, vagy egy állatparkig, vagy egy természetes élőhelyig.."

A pályázó diákcsoportoknak a tervezéskor azt is figyelembe kellett venniük, hogy mi szerepel a város és a területen tevékenykedő cégek hosszútávú terveiben, hogyan állítható helyre kavicsbánya, és mire lenne leginkább igénye a lakosságnak, ezért például aquaparkot vagy állatkertet nemigen terveztek. A 14 benyújtott pályaműben azonban nagy számban szerepelnek sportpályák, strandok, horgász- és szabadidős tavak, játszóterek, éttermek, és hatalmas zöldfelületek.

dr. Bóth János, polgármester, Vác
"Most eljutottunk, néhány évvel a bezárás előtt, ahhoz a fázishoz, hogy el tudjuk mondani a tulajdonosnak, hogy ha be akarja fejezni a bányászkodást, akkor a bányászkodás befejezése után, mi milyen területhasználatot tudunk támogatni. Most ugye ez jó lehetőséget ad a Gyakorló Város Program keretében a kertészeti egyetem tájépítész hallgatóinak, hogy ezen a területen is igen komoly feladatba vágva kipróbálják magukat. Tehát ha mi azt mondjuk, hogy ilyen típusú telekfelhasználatot tudunk támogatni, és akkor ezt a különböző területrendezési elképzeléseinkben, vagy építési szabályzatunkban ezt fogjuk, akkor ez követelményként jelenik meg a tulajdonos előtt. "

A napokban 18 tagú bizottság mustrálja végig a beérkezett pályaműveket. A pontozók között vannak az önkormányzat külső és belső szakemberei, és a Derecske dűlői területen érdekelt vállalkozók is. Az értékeléskor a bizottság tagjai a táj- és környezetvédelem, bányászat, lakossági, beruházói és városi érdekek összehangoltsága szempontjából rangsorolják a terveket. Az eredményhirdetésre június első hetében kerül sor, és a legjobb tájrehabilitációs pályaművet kidolgozó csoport akár 300 ezer forintos jutalmat is kaphat.
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSENincs hozzászólási lehetőség. email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.