ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Jókai emlékkiállítás a Földváry Általános Iskolában
Feltöltötte Zsóka - csütörtök 14 május 2009 - 17:20:27
Jókai Mór emlékkiállítás nyílt a váci Földváry Károly Általános Iskola aulájában. A tárlat több szempontból is aktuális, hiszen 125 éve, május 5-én hunyt el Jókai, és ebben az évben 160. évfordulóját ünnepeljük a magyar szabadságharcnak, amelyben tevékeny részt vállalt hazánk kiemelkedő jelentőségű írója. A tablókon Jókai Mór rajzai, személyes tárgyai is megelevenednek, emellett számos hazai és külföldi emlékhelyről is információkat szerezhet a látogató. A kiállítás anyagát A Magyar Emlékekért a Világban elnevezésű Egyesület tagjai gyűjtötték össze.

33 tablón, több mint 300 kép segítségével ismerhetik meg az érdeklődők Jókai Mór, a nagy mesemondó, a világhírű regényíró életét és mindennapjait. A Földváry Károly Általános Iskolában nyílt kiállítás a világlátott író tanulmányainak, utazásainak helyszíneiről is számos emléket bemutat. A tárlat anyaga egy civil szervezet gyűjtésének köszönhetően állt össze.

dr. Messik Miklós, elnök, A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület
"...rajzait, személyes tárgyairól egy kis külön tabló, egy összeállítás szól, sőt, Jókai és a színházi élet-van egy ilyen tablónk is, de hát ugye maga a kiállítás tartalmaz talán elég sok izgalmas olyan emlékhelyet, amelyet nem annyira ismernek sokan, miközben hát esetleg elmegyünk mellette. Magam is hát a gyűjtés folyamán ismerkedtem meg a Graben szomszédságában, a Wandl szállóval, Bécsben, ahol Jókai többet tartózkodott, amikor írta az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben című munkáját Rudolf trónörökössel..."

A kiállítást összeállító, lelkes kutatókból álló egyesület több száz Jókai emlékhelyet tart nyilván, nemcsak itthon, hanem külföldön is. Többek között Párizs, Nizza, Fiume, és Pozsony is jelentős állomás volt a jeles regényíró életében, így ezekből a városokból is több érdekes dokumentumot gyűjtött össze A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület. A Miskolcról érkezett tárlat hamarosan Bécsbe utazik, előtte azonban a váciak is megtekinthetik. A Földváry iskola örömmel adott helyet a tablóknak, az igazgató szerint a gyerekek számára különösen hasznos lehet a képes bemutató.

dr. Váradi Iván Attila, igazgató, Földváry Károly Általános Iskola, Vác
" ...gondolom, hogy ez ért annyit, mint egy tanóra, legalább, hiszen ez egy más szemszögből, tehát egy vizuális szemszögből, egy műsor, egy élményt ad a gyerekeknek és hát lehet, hogy ez fogja meg némelyik gyereket, hogy levegye a polcról azt a könyvet, vagy megnézzen egy ilyen DVD-t, ami ugye A kőszívű ember fiai címet viseli, az is közelebb viszi talán, hogy majd levegye a könyvet a polcról és talán sikerül ezzel is,hogy a céljainkat megvalósítsuk: az olvasóvá nevelést, a művelt emberré válást."

A Földváry Károly Általános Iskolában aulájában kedden megnyílt Jókai Mór emlékkiállítás a jövő hét elejéig látogatható.
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSENincs hozzászólási lehetőség. email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.