ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Lelkisegély szolgálat indulhat a váci térségben
Feltöltötte Zsóka - csütörtök 14 május 2009 - 17:23:55
Az Életút Alapítvány telefonos lelkisegély szolgálatot indítana a térségben élő fiatalok számára. A váci alapítvány tíz éve végzi elsősorban munkanélküliek és hátrányos helyzetű fiatalok képzését és felzárkóztatását. Az életút szakemberei a tréningek során gyakran azt tapasztalták, hogy nagyon sok fiatal egyáltalán nem beszél a problémáiról, ezért szeretnék tevékenységüket kibővíteni anonim segítségnyújtással. A program beindításához a Magyar Gyermekek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetsége nyújt segítséget. A civil szervezet jelenleg 13 városban végez telefonos segítségnyújtást, amelynek köszönhetően az öngyilkosságot fontolgató fiataloknak a 95% -át sikerült megmenteni.

Egy svéd felmérés szerint Európában 17 ország közül Magyarországon fordul meg a legtöbb fiatalnak a fejében az öngyilkosság gondolata. A megkérdezettek közül minden negyedik fiatal válaszolt úgy, hogy gondolt már erre. Sajnos magas azoknak a száma is, akik valóban befejezett öngyilkosság miatt halnak meg. A rossz statisztikán szeretne javítani a váci Életút Alapítvány, ezért hozná létre ősztől Vácon az anonim telefonos lelkisegély szolgálatot.

Dr. Bóthné Wágner Aranka Életút Alapítvány - szakmai igazgató
"A fiatalokkal való kapcsolatunk során egyre inkább megerősödtünk abban, hogy nagyon fontos lenne egy ingyenesen hívható telefonos lelkisegély szolgálatot biztosítani számukra, hiszen számtalan kérdés, felvetődő probléma foglalkoztatja őket nap mint nap, és nem biztos, hogy merik, tudják, akarják, nyilvánosan vállalni a problémájukat és segítő szakember támogatását kérni."

Név nélkül, a telefonon keresztül azonban könnyebben megnyílnak a fiatalok és nyíltabban elmondják problémáikat. Legalábbis ezt tapasztalják a Magyar Gyermekek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetségének szakemberei, akik évente legalább 100 ezer telefonbeszélgetést regisztrálnak. Ebből 2500-3000 között van azoknak a száma, akik kifejezetten az öngyilkosság előtti utolsó kapaszkodóként hívják a lelkisegély szolgálat telefonos ügyeletét. A statisztika szerint a ezeknek a fiataloknak a 95-96%-át tudják megmenteni a telefonbeszélgetések.

Farkas Imre GYITOSZ elnök
"Az ifjúsági lelkisegély rendszerben 14 magyarországi város vesz részt. Most a 14. Vác városa és a segítők laikus segítők, és a laikusok közül toborzunk. Utána kapnak egy olyan szakmai felkészítést egy kiválogatás után természetesen, ahol önismereti és telefonos képzést plusz egy gyakorlati képzést kapnak ez egy 120 órás tanfolyam
és ezután ülhet oda segítőként a telefon mellé. "


Mégpedig térítés nélkül, ugyanis a szövetség karitatív alapon működik. Az elnök szerint éppen azért, hogy sem politika sem pedig más hatalmi szerv ne tudja ezt a munkát befolyásolni. Jelenleg a szolgálat felépítése zajlik Vácon, ezért az Életút Alapítvány elérhetőségein várják azok jelentkezését, akik szívesen részt vennének ebben a munkában és azoknak a segítségét is kérik, akik helyiséget tudnának biztosítani a szolgálat idejére.
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSENincs hozzászólási lehetőség. email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.