ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Megemlékezés az Aradi vértanúkról
Feltöltötte Zsóka - kedd 10 október 2006 - 11:26:03
Vácon péntek délután emlékeztek meg az Aradon kivégzett vértanúkról. A cifrakertben nem rég felavatott emlékműnél a váci intézmények vezetői, és pártok képviselői koszorúztak. A városi rendezvényen a Fónay Márta drámai műhely növendékei működtek közre. A megemlékező beszédet Koren Gábor mondta. Az ünnepség este a székesegyház előtti téren folytatódott. A hat órás szentmisén Dr Varga Lajos segédpüspök mondott imát az aradi vértanúkért, majd a Váci Huszárbandérium fáklyás ünnepi műsorán a drámai műhely tagjai, versekkel és dalokkal idézték fel az 1949 októberében kivégzett hazafiak emlékét.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

A cifrakertben nem rég felállított aradi vértanúk márványtáblái előtt koradélután gyülekeztek a város intézményvezetői és a helyi pártszervezetek képviselői. A városi rendezvényen az emlékhely felállítását kezdeményező Harkácsi Margit a leköszönő testület MDF-es képviselője is jelen volt. A koreográfia a megszokottak szerint zajlott a himnuszt követően Petőfi versét szavalta el Koren Gábor, majd Damijanich tábornok búcsúleveléből idézett. Zárásként a tizenhárom oszlopon elhelyezett, a vértanúk nevét tartalmazó márványtáblák alatt koszorúkat helyeztek el a város intézményeinek vezetői és a helyi szervezetek képviselői. A váci művelődési ház is megemlékezett a vértanúkról. Itt a hagyományok szerint egy egy gyertyát gyújtottak az aradi hősök képei előtt.
Vácon este a Dóm téren folytatódtak a megemlékezések, a huszárbandérium tagjai és a Fónaysok készültek műsorral. Hat órától Dr Varga Lajos segédpüspök celebrált misét, amelyben a szabadságért mártírhalált halt aradi tizenháromra emlékezett. A segédpüspök az aktuális politikai helyzet miatt, imában kért az ország vezetőinek a bölcsességet, a nehéz helyzetben a népnek kitartást és az ország számára békét.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.