ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Nomen est omen: A "Lángelmék" nyerték a honismereti vetélkedőt
Feltöltötte Zsóka - szerda 25 november 2009 - 17:53:55
Nevükhöz híven, a Földváry iskola "Lángelmék" nevű csapata nyerte az első váci honismereti vetélkedőt. Mint Híradónk korábban már beszámolt róla, az általános iskolásoknak szervezett játékos versenyt az Életút Alapítvány és a Váci Regionális Turisztikai Egyesület hívta életre. A többfordulós vetélkedővel az volt a szervezők célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak arra, hogy megismerjék a város kulturális értékeit. A többfordulós verseny döntőjét kedden rendezték meg a Földváry Károly iskola tornatermében.

Négy csapat jutott be a honismereti vetélkedő döntőjébe. Az elődöntő első helyéről jutott tovább a Földváry iskola Lángelmék nevű csapata, a második helyről pedig a Juhász Gyula iskola "Anyám tyúkjai és kakasai" kerülhettek be a végső megmérettetésre. Az elődöntő harmadik helyén holtverseny alakult ki, így a Petőfi Iskolából érkezett "Váczi Deákok" és az Árpád fejedelem Általános Iskola "Csicseriborsók" nevű csapata is részt vehetett a tegnapi döntőn. A diákokra ezúttal is sokféle feladat várt. Vác épített öröksége, történelme, és sportja is témája volt a kérdéseknek, de a versenyzőknek tájékozottnak kellett lenniük képzőművészet és irodalom terén is. A szervezők úgy látják, a gyerekek örömmel vállalták magukra a felkészüléshez szükséges plusz feladatokat.

dr. Bóthné Wágner Aranka, szakmai igazgató, Életút Alapítvány
"Úgy látjuk, hogy nagyon ráéreztek erre a szándékra, hogy mit szeretnénk ebből a vetélkedőből kihozni, és hát olyan plusz dolgokat vállaltak föl, és olyan dolgoknak néztek utána, amivel úgy általában a tanulmányaik során nem találkoznak, tehát könyvtárba, levéltárba, a felkészítő előadásokra, múzeumokba bizony el kellett nekik menni ahhoz, hogy itt nagyon jól tudjanak produkálni, és hát ez meg is történt."

A szervezők korábban három előadással is segítették a diákokat. Az Életút Alapítvány épületében ismert váci művészek, tanárok és kutatók mutatták be a gyerekeknek a város kulturális értékeit.

Lédermayer Regina, tanuló, Földváry Károly Általános Iskola, Vác
"Volt irodalom előadás és zenei, képzőművészet, Vác történelmi előadás is volt, és sport."

A keddi döntőn az alapos felkészültség mellett ügyességre és szerencsére is szükségük volt a versenyzőknek. A játék folyamán dobókockával juthattak előre a csapatok, rossz válasz esetén viszont vissza kellett lépni. A vetélkedő végén a Földváry iskola csapata, a "Lángelmék" értek először célba. A döntő résztvevői értékes díjakkal térhetek haza, többek között zenelejátszókat, könyveket és írószereket kaptak a legjobban teljesítő diákok. A szervezők díjazták a felkészítő iskolákat is, az első és a második helyezett csapat iskolája egy-egy digitális fényképezőgépet, a harmadik helyezett iskola pedig egy DVD-lejátszót kapott a verseny rendezőitől. A szervezők remélik, hogy a honismereti vetélkedővel hagyomány teremtődött, és a jövőben minden évben megrendezhetik majd a váci általános iskolások várostörténeti versenyét.

Varga Zsombor és Csizmarik Attila, tanulók, Földváry Károly Általános Iskola, Vác
"...szerintem jó volt, élvezetes, vicces... kérdés: (Motivált téged abban a díj, hogy erre a vetélkedőre jelentkezz?) Hát tulajdonképpen az nem motivált. Szeretem a történelmet, meg hát a történelem tanárnőnk is mondta, hogy, jelentkezzek, mert jó is vagyok belőle."
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSEemail to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.