ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Összefogás a Börzsönyért: turizmus élénkítés és nonprofit gazdálkodás
Feltöltötte Zsóka - péntek 26 november 2010 - 20:28:51
Csütörtökön rendezte meg első együttműködési fórumát a Börzsöny-Ipoly völgye Ökoturisztikai Régió. A részvevők célja, hogy elősegítsék a Börzsöny természeti és kultúrtörténeti értékeinek megőrzését, fellendítsék a térség turizmusát és környezetbarát közlekedési lehetőségeket alakítsanak ki a hegységben. Berki Zoltán kezdeményezéséhez az elmúlt években számos önkormányzat, civil szervezet és magánszemély csatlakozott. Javaslati csomagjukat a közeljövőben tervezik beterjeszteni a kormány elé.

Szerkesztő: Michalik J.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

2011-et az unió az Erdők Nemzetközi Évének nyilvánította, ezért is aktuális az a kezdeményezés, melynek résztvevői csütörtökön, Kóspallag-Nagyirtáspusztán tartották meg első fórumukat. A Börzsöny-Ipoly völgye Ökoturisztikai Régió alapítói azt szorgalmazzák, hogy a természetbarát szemléletű gazdálkodás működjön a térségben, amely amellett, hogy segíti a turizmus élénkítését, a helyiek kényelmét is szolgálja. A kezdeményezéshez alapítóként 17 térségi önkormányzat -pl. Szendehely, Verőce, Szokolya, Diósjenő, Nógrád, Szob-is csatlakozott, emellett civil szervezetek és magányszemélyek is támogatják a kitűzött célokat.

Berki Zoltán, térképész, az együttműködés kezdeményezője
„..az együttműködés célja az, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti park Börzsönyi tájegysége egy új, ökoturisztikai, egy megőrzött természeti vonzerőre épülő jelentősebb -de mindamellett az ökológiát semmiféleképpen nem károsító turisztikai jövőképet tudjon fölállítani maga elé, és elsősorban az lenne a cél, hogy a Börzsöny területének az erdőgazdálkodása nonprofittá váljon és az erdőknek a kezelése, vagyonkezelése egy kormányhatározattal kerüljön át a Nemzeti Park Igazgatósághoz.”

Berki Zoltán úgy látja, jelenleg nyereség-orientált erdőgazdálkodás folyik, és a Börzsöny már nem terhelhető tovább. Szerinte elképzeléseik az ott élők és a helyi vállalkozások érdekeit is szolgálják. Mint mondta, olyan gazdálkodást szeretnének a Börzsöny területén, amelynél a természetvédelem az elsődleges szempont. Berki Zoltán szerint ez megalapozhatná a térség turizmusának fejlődését is. A szakember példaként a turistautak állapotára hívta fel a figyelmet: mint kiemelte, Nagyirtáspusztán például a fakitermelés miatt a sárga jelzésű úton most térdig süllyednének a kirándulók a sárban, mert a teherautók tönkretették a talajt. A Börzsöny-Ipoly völgye Turisztikai Régió együttműködés alapítóinak további céljai között szerepel még a kerékpáros turizmus feltételeinek fejlesztése, a turistautak állapotának megtartása, szükség esetén javítása, helyi termékek értékesítésének elősegítése, a falusi turizmus színvonalának emelése, vendéglátók összefogása és a Börzsöny vasúti közlekedésének fejlesztése, bővítése is. Az együttműködés résztvevői már összeállítottak egy javaslat-csomagot, amelyet hamarosan a kormány elé terjesztenek.


Nincs hozzászólási lehetőség. email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.