ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


XI. Váci Borverseny – pálinkát és kolbászt is bírált a zsűri
Feltöltötte mjudit - péntek 30 március 2012 - 15:40:48
11. alkalommal rendezte meg hagyományos váci bor és pálinkaversenyét a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakközépiskola. A magyar gasztronómia jegyében a szervezők idén kolbászversenyt is hirdettek. A szakmai zsűri ezúttal 91 bor, 27 pálinka és 12 kolbász közül választotta ki az idei legjobbakat.

Szerk.: Wernke Á.

Szerda délelőtt a borokat, másnap pedig már a kolbászokat és a pálinkákat kóstolgatták a zsűri tagjai. A bírálatban Pető Tibor alpolgármester és Furucz Zoltán újságíró is részt vett. Az értékeléshez az ítészek a hazánkban és nemzetközileg is használt pontozási rendszert alkalmazták.

Fónagy István, zsűri elnök
„Magyarországon a bort és pálinkát mindig egy 20 pontos rendszerben bíráljuk. A pálinkánál kijön a fajta, illat, íz, szín, van egy úgynevezett összhatás. 1-től 5-ig pontozhatunk – általában a nagy, aranyérmes pálinkák, azok a 20 pontos rendet érik el.”

Az iskola igazgatója szerint – amellett, hogy erősítik a bor és pálinka kultúrát a térségben - nagyon fontosnak tartja, hogy a felnövekvő nemzedék is megismerje a minőségi hazai és helyi termékeket, köztük is azokat a hungarikumnak számító italokat és ételeket, amelyekre büszkék lehetünk.

Megyeri László, igazgató, Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Vác
„Igazán a célja a borversenynek az volt, hogy a borkultúrát erősítsük itt a térségben, hiszen a szőlő egyre inkább terjed a területen, egyre több bor termelődik, illetve borkészítő van most már és nagyon szeretnénk azt, hogy minőségi borok lennének.”

Az idei versenyen a benevezett vörös borok közül aranyérmes lett a nagymarosi Heininger Károly 2009-es Cabernet Sauvignonja. A fehér és rosé borok közül a szintén nagymarosi Ocsenás Tibor vitte el a pálmát a kései szüretelésű 2011-es Olaszrizlingjével és a 2011-es Cabernet Sauvignon Roséjával. A pálinkáknál aranyérmes minősítést kapott a váci Prohászka Zoltán 2011-es körte pálinkája, a kolbászok versenyében pedig a szintén váci Vrabec Valéria vörösboros pikáns kolbásza lett az első.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.