ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Levéltár és múzeum. Miniszterrel véleményeztetik az integrációt.
Feltöltötte mjudit - kedd 25 szeptember 2012 - 09:21:57
Nem várnak az értéktár integrációjával tovább. Megszavazta a testület, hogy a váci polgármester a minisztériummal véleményeztesse az önkormányzati múzeum művelődési házba történő beolvasztásának tervét. A városi levéltár azonban nem integrálható a művelődési intézménybe, ezért annak érdekében tennének lépéseket, hogy az október 1-től felálló Magyar Nemzeti Levéltár részeként működjön tovább.

Fördős Attila, polgármester, Vác
Nem tudok a továbbiakban olyan intézményi struktúrát támogatni, amely folyamatosan és újabb költségekkel terheli meg a költségvetésünket. Nekünk meg kell takarítanunk 230 millió forintot, hogy a kötelező - legalábbis a korábban az önkormányzatok számára kötelező- feladatainak eleget tegyünk. Ez nem kötelező feladat, de mégis elkövetünk mindent annak érdekében, hogy az, ami ott értékként keletkezet, az ami időszaki, vagy állandó kiállítás az bemutatásra kerüljön egy másik szervezet részeként.

Megtakarítással indokolta a váci polgármester az önkormányzati fenntartású múzeum és a városi levéltár, mint önálló intézmény megszüntetését. A múzeumi tevékenységet szabályozó törvények szerint az Értéktár csak úgy integrálható a Madách Imre Művelődési Házba, hogyha az intézmény maga is folytat múzeumi tevékenységet. Ezért a kultúrház alapító okiratát is módosítani kell, de a gyűjtemény megőrzése, bemutatása mellett muzeológust és múzeumpedagógust is meg kell bíznia majd a művelődési háznak a feladat szakszerű ellátása érdekében. A képviselők többsége elfogadta az előterjesztést, így a szakminiszter véleményezi majd az integrációt, ezt követően történhet meg az Értéktár beintegrálása a művelődési házba.
- A korábbi elképzelések szerint a városi levéltár is a művelődési ház keretein belül működött volna, azonban időközben kiderült, hogy a hatályos jogszabályok ezt nem teszik lehetővé. A művelődési osztály időközben tárgyalta a témát és arra jutottak, hogy a leendő Magyar Nemzeti Levéltárba is integrálódhatna a városi levéltár, így végül ezt a javaslatot fogadta el a testület.

dr. Schmuczer Istvánné, elnök, Művelődési-Oktatási Bizottság
A városi levéltár önálló intézményként kerüljön a Nemzeti Levéltárba. Magyarul, szeretnénk felkérni a polgármester urat a tárgyalások folytatásaként, hogy ezt a lehetőséget a szakminiszter felé, hogyha lehetséges a Nemzeti Levéltáron belül önálló intézményként működjön a Váci Levéltár.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.