ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Hogy többet ne fordulhasson elő! A malenkij robot áldozataira emlékeztek Nagymaroson.
Feltöltötte NAT - kedd 08 január 2013 - 09:51:42
Második alkalommal emlékezett meg közösen Nagymaros, Kismaros és Zebegény a dunakanyari svábok kényszermunkába hurcolásáról. A második világháború lezárását követően a kollektív bűnösség jegyében több száz svábot vittek erőszakkal a szovjet Donyeck medence szénbányáiba úgynevezett málenkij robotra, ahonnan sokan többé nem tértek vissza. A túlélők semmilyen kárpótlást nem kaptak a kommunista államtól, sőt egészen a rendszerváltásig nem beszélhettek a deportálás részleteiről, így majdnem feledésbe merült a svábokat ért megtorlás. A rendszerváltást követően Nagymaroson civilek kezdeményezésére kezdték el a megemlékezéseket, amelyek mára -többek között a Nemezeti Emlékezés Harangja Alapítvány támogatásával- jelentős közéleti eseménnyé váltak. Mutatja ezt az is, hogy a mostani eseményen a Köztársasági Elnöki Hivatal képviselője és Harrach Péter országgyűlési képviselő is felszólalt.


E helyről vitték 1945-ben kényszermunkára a nagymarosiakat a Szovejtunióba -emlékeztet a tábla a dunakanyari város főterén, ott, ahol idén is összegyűltek a lakosok, hogy megemlékezzenek azokról a dunakanyari svábokról, akik a világháború után áldozataivá váltak a kollektív bűnösség ideológiájának. A katolikus templomban Beer Miklós megyéspüspök celebrált hálaadó szentmisét, amelyben rámutatott, hogy a keresztény hit egyik fő alapköve, hogy elutasítja az emberek közötti megkülönböztetést.

Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök
Éppen az ő születése a betlehemi történet kell, hogy bennünket hívő embereket rádöbbentsen arra, hogy nincsenek előjogok, nincsenek kiváltságok és éppen ez a mai vízkereszti ünnep a keleti bölcsek látogatásának története Szent Máté evangéliumából az egyház őseredeti hitét tükrözi, hogy Jézus Krisztus minden népnek, minden embernek megváltója lett akárhol született és akármikor.A szentmisét követően Nagymaros polgármestere köszöntötte a megjelenteket, köztük azt a néhány még élő személyt, akik túlélték és hazatértek az egykori kényszermunkából. Petrovics László egyúttal a megemlékezés fontosságát hangsúlyozta, rámutatva, hogy a malenkij robotra, a „kicsi munkára” amely embertelen körülmények között sokszor évekig tartó rabszolgamunkát jelentett, Nagymarosról mintegy 400, Kismarosról és Zebegényből közel 160 embert szakítottak el családjaiktól.

Petrovics László polgármester Nagymaros
Sokan kérdezhetnék miért fontos emlékezni, miért kell évről-évre feltépni a sebeket? Nem ok nélkül vagyunk itt! Sajnos napjainkban is jellemző, hogy a zsidó népet érintő holokauszt szinte mindennapos téma a médiában. A malenkij robotra elhurcolt emberekről azonban továbbra sincs semmilyen megemlékezés, a média sem beszél róluk. Mi viszont itt vagyunk mert ez a feladtunk, elmondani embertársainknak gyermekeinknek, unokáinknak, hogy ők is megtudják mi történt és okulva mindebből egy szebb és igazságosabb világot teremtsenek a földön.

A polgármester köszöntőjét követően Dr. Gróh János Gáspár a Köztársasági Elnöki Hivatal nevében mondott ünnepi beszédet, aki kiemelte, hogy a XX század nagy történelmi tragédiái a kisemberek életének tragédiáján keresztül jelentek meg, amely a térségben élő német ajkú lakosság jelentős részének kitelepítését és kényszermunkára való elhurcolását jelentette. Harrach Péter országgyűlési képviselő a kisközösségek értékmegtartó szerepét hangsúlyozta.

Harrach Péter KDNP országgyűlési képviselő
Az a közösség emlékezik vissza, vagy jelen estben az a három közösség a tagjaira, a volt vagy még jelen levő tagjaira, amely közösségnek fontos a múltja, hagyományosak az értékei és minden élő és eltávozott tagja, és ez reményt ad, reményt ad abban az Európában ami rossz úton jár.


A rendezvény a Szent István szobornál folytatódott, ahol énekekkel, versekkel tisztelegtek azok előtt, akik nem tértek vissza az egykori kényszermunkából. A megemlékezés végén a jelenlévők megkoszorúzták azt a márványtáblát, amelyet a Király utca egyik házának faláról hoztak át a Szent István szoborhoz a tiszteletadás idejére.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.