ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Földrengés Vác környékén. 4,2-es erősségű rengést mértek Érsekvadkerten.
Feltöltötte NAT - szombat 08 június 2013 - 09:51:28
Szerdán este nem sokkal 9 óra előtt földrengés volt Vácon és környékén. A 4,2-es magnitúdójú földrengés epicentruma Érsekvadkert közelében volt, azonban mivel ezek a rengések a földfelszín közelében történtek, így több településen is érezni lehetett azokat – tájékoztatta híradónkat Harangi Szabolcs geológus. A beszámolók alapján: Balassagyarmaton, Esztergomban, Nagymaroson, Budapesten, de még Székesfehérváron is érzékelték a lakosok a szerdai földrengést.


Harangi Szabolcs, tanszékvezető, Kőzettan-Geokémiai Tanszék, ELTE
Ebben az esetben 4,2-es, vagy 4,1-es magnitúdójú volt, ez közepes erősségű földrengés. De miután 5 km-es, tehát viszonylag sekély mélységben volt, ezért viszonylag sokan érezték és így amennyire tudom, károkról is érkeztek bejelentések.

A távirati iroda információi szerint Nógrád megye több településéről is érkeztek kárbejelentések az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz. Angyal Eszter szóvivő az MTI-nek elmondta: Szátokon egy régi parasztházat kellett a lakóknak elhagyniuk, mert megrepedt annak a fala. A beszámolók alapján az érintett településeken falremegést, ágymozgást érzékeltek az emberek, de a szekrényajtók is kinyílhattak, és egy-két tárgy a polcról is leeshetett. A geológus szerint ekkora erősségű rengésnél, ami csak gyengének mondható, nagyobb kár nem történhetett, kivéve, ha gyenge a házak szerkezete, akkor ugyanis megrepedhet azok fala, de össze nem dőlhetnek. Információnk szerint Vácon a Földváry téren és a főtéren észlelték otthonukban az emberek a rengést.

Harangi Szabolcs, tanszékvezető, Kőzettan-Geokémiai Tanszék, ELTE
Azt kell tudni, hogy a Kárpát-medence egyfajta satuban van. Ez azt jelenti, hogy délnyugatról az Adriai-kőzetlemez az északkelet felé mozog és nyomja a Kárpát-medence kőzetburok aljzatát a vastag Ukrán-pajzsnak.

Harangi Szabolcs elmondta: ezért a kőzetburok töréssel reagál a nyomásra a gyengeségi pontok és zónák mentén, ahol korábban már történtek kőzetelmozdulások. Zágrábtól Zemplénig húzódik egy szerkezeti vonalzóna, az úgynevezett Közép-magyarországi tektonikai zóna, e mentén várhatók leginkább földrengések – tette hozzá. Ugyanakkor a szakember azt hangsúlyozta, hogy Magyarország nem lett veszélyeztetettebb ilyen téren, teljesen normális, ami most zajlik. Azonban vannak olyan időszakok, amikor több 3-as, és 4-es magnitúdójú földrengés pattan ki, most épp ezt az időszakot éljük - tette hozzá. Mint megtudtuk: a földrengéseket nem tudják előre jelezni a szakemberek, így felkészülni sem lehet rájuk.
- Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei az MTI-vel azt közölték, hogy valószínűleg a földrengés nem okozott kárt a Duna-menti töltésekben és gátakban, így nem nehezítette az árvízi védekezést.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.