ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Eszperantó nap Vácon. Még ma is szeretik, mert könnyű.
Feltöltötte NAT - kedd 28 január 2014 - 10:20:52
Eszperantó napot tartottak szombaton a váci művelődési központban. A Dunakanyar Eszperantó Csoport azzal a céllal szervezte meg az eseményt, hogy felelevenítsék, illetve ápolják a Lazaro Ludoviko Zamenhof által megálmodott nemzetközi nyelvet.

A Dunakanyarban élő eszperantónyelv-kedvelők gyűltek össze szombaton a Madách Imre Művelődési Központban, hogy megtartsák a Váci Eszperantisták napját. Az eseményen a kulturális ügyekkel megbízott alpolgármester mondott köszöntőt, aki az eszperantó nyelv születésének körülményeit, illetve Vácon való megjelenését idézte fel.

Mokánszky Zoltán alpolgármester
1909 januárjában hívták el Vácra ifjabb Marik Ágostont, feleségét és több budapesti eszperantistát, akik mintegy 45 váci előtt tartottak előadást. Vácon innentől kezdve megalakult egy eszperantó csoport és az első nagyobb eredmény 1935-ben Bénik Gyula nevéhez fűződik, aki a agyar eszperantisták lapját adta ki Vácon.. Ő egy nyomdász volt és fordító. Hogy mekkora igény volt az eszperantóra az is jelzi azt, hogy a Váci Hírlap 1931-es évfolyamában megjelent, hogy abban az évben kétszer is hirdettek eszperantó nyelvtanfolyamot, ugyanis igény volt rá.

Mint elhangzott: a világháborúkat követően is folytatódott az eszperantó mozgalom Vácon. Az új, főleg spanyol, francia, olasz- illetve román szavakból létrehozott világnyelvet a rendszerváltást követően sem tették tiltólistára. A 70-es években az eszperantisták jóvoltából például kilátó épült Nagymaroson, amelyet a nyelvalapítóról, Zamenhofról neveztek el. Az eszperantó nyelv a mai napig jelen van, hiszen nyelvvizsgát is lehet belőle letenni. Ennek ellenére ma itthon is kevésbé keresett a fiatalok körében.

Csernák Mihályné Dunakanyar Eszperanó Csoport klubvezető .
A 70-es években nagyon sokan voltunk fiatalok, mert Ali Baharev tanította az itteni gimnáziumban a nyelvet, Ötven-hatvan tagunk volt, meg a pedagógus klub. Nagyon sokan jártak közénk nyelvet tanulni programokon részt venni. Ez a mostani időszak nem igen kedvez most csak az angol és a német, ami a fiatalokat érdekli, pedig hát elfogadják, és addig jönnek amíg elfogadják az eszperantó nyelvet. Pedig nagyon-nagyon egyszerű nyelv, tehát erre az alapra ráépíthető lenne az összes többi.

Az eseményen a klubelnök is felszólalt, aki az eszperantó nyelv életképességéről beszélt. Újhelyi Ferenc rámutatott: az idegen nyelvek listáján ma is a harmadik helyen áll ez a világnyelv.

Újhelyi Ferenc elnök Dunakanyar Eszperanó Csoport
Független, mindenki számára egyenjogú nyelvhasználatot biztosító élő, semleges, nemzetközi nyelv. A világ miden táján találhatók emberek, aki valamilyen szinten beszélik a nyelvet. Az eszperantó földrajzilag egységes maradt, azt a nemzetközi kongresszusoknak és az egységes oktatásnak köszönheti. Felügyeleti szerve az Eszperantó Akadémia. Sokan nem is tudják mi az eszperantó, vagy sokan téves előítéleteken keresztül szereztek tudomást róla, holott ma már az idegen nyelvi vizsgabizottság előtt tett vizsgázók harmadik legnagyobb csoportját alkotja az angol és a német nyelv után.

A Váci Eszperantisták Napja rendezvényen a továbbiakban verseket hallhattak a megjelentek, majd egy Kodály dal is elhangzott eszperantó nyelven.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.