ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Váci bajnokról neveztek el iskolát. Maga a névadó is felszólalt az eseményen.
Feltöltötte NAT - kedd 25 november 2014 - 09:18:46
A kajakos Hesz Mihály nevét vette fel a Nógrádi Általános Iskola. A szombaton tartott névadó ünnepségen maga az olimpiai bajnok is jelen volt, aki hitvallásáról beszélt az intézmény diákjainak. Hesz Mihály Nógrádból indult el,13 éves koráig tanult a település iskolájában, a család Vácra költözését követően találkozott a vízi sporttal, ennek művelésével jutott el az olimpiai aranyig. A fogorvosként dolgozó egykori bajnok az avatón elmondta: büszkén vallja nógrádi identitását, és minden fiatalnak azt üzeni, hogy a tanulás mellett kiemelt szerepe van a sportolásnak, amely nem csak a testet, hanem a lelket is megedzi.


Szórágy Gyuláné polgármester Nógrád
Tavasszal indult el a névfelvételének kezdeményezése, majd azt követően Balogh Zoltán miniszter úr augusztus elején hozzájárult ahhoz, hogy iskolánk felvegye Hesz Mihály olimpiai bajnok nevét. A névválasztásnál az volta legfontosabb, hogy a kiválasztott olyan nógrádi, vagy nógrádi származású legyen, akire felnézhetnek a gyerekek. Hesz Mihály személyében sikerült megtalálni azt a személyt, akinek nevét bármelyik intézmény büszkén viselné.

Nógrád polgármesterének köszöntőjével indult a település iskolájának névadó ünnepsége. Mint elhangzott, olyan személyt kerestek az intézmény névadójának, aki példát állíthat a gyerekek számára, hogy tehetséggel, szorgalommal, kemény munkával és kitartással el lehet érni a kitűzött célokat. A továbbiakban az iskola igazgatója köszöntötte az olimpiai érmes kajakos Hesz Mihályt, akit egykor i edzője Babella László is elkísért. Az intézményvezető beszédében kiemelte: az olimpiai bajnok nevének felvételével a sport fontosságát is szeretnék megjeleníteni az iskolában.

Babatiné Márton Márta igazgató, Nógrádi Hesz Mihály Általános Iskola

Iskolánkat is megkülönbözteti a többi intézménytől névadónk neve és személye. Éppen ezért kötelez arra, hogy végig gondoljuk, milyen teljesítményhez kell méltónak lennünk, milyen követelmény az, amit magunk elé tűztünk azáltal, hogy iskolánkat dr. Hesz Mihály nevéhez kötjük. A magas színvonalú oktató nevelő munka mellett, kiemelt szerep et kell, hogy kapjon iskolánkban a sport is.

A folytatásban a projektoron megelevenedett az a 68-as mexikói olimpiai versenyszám, amelyen Hesz Mihály aranyérmes lett. Az emelkedett pillanatban vastaps kísérte amint Babella László, a ma is aktív váci edző, megöleli egykori olimpiai bajnokát .Hesz Mihály nógrádi általános iskolás éveiről beszélt, majd Vácra való költözésüket és a dunai vízi sporttal való találkozását idézte fel. Az olimpiai aranyérmes kiemelte, hogy sport eredmények elérése mellett fontosnak találta azt is, hogy tanuljon, ezt az elvet követve szerzett fogorvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen.

dr. Hesz Mihály olimpiai bajnok
Amit eddig elmondtam, az itt lévők számára ismert dolog. Én elsősorban nektek diákoknak szerettem volna biztatásul bizonytani, hogy szorgalommal, céltudatossággal, kitartással minden lehetséges, sokat el lehet érni. A tanulás és az egészséges test, nagyon fontos része az egész életünknek. Vigyétek a szülői háztól és az iskolától kapott értékes tudást, hasznosítsátok eredményesen. Határozott véleményem, a sport szeretete és gyakorlása nem csak a testet teszi edzetté, hanem a lelket, a személyiséget is erősíti és formálja.

Az eseményen a az olimpiai akadémia főtitkára és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetője is felszólalt, majd a váci alpolgármester, Pető Tibor kapott szót. A szintén vízisportban jeleskedő kétszeres világbajnok is az intenzív testmozgás lélekformáló szerepét hangsúlyozta.

Pető Tibor alpolgármester Vác
A sport az egyik legfontosabb nevelőeszköz, az életre nevel. Megtanítja az embert küzdeni, megtanítja a munka megbecsülésére, megtanítja nyerni és megtanítja veszíteni.

Az esemény végén az intézmény névadója egy-egy fényképet, és egy-egy emlékérmet adott át a gyerekeknek.email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.