ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Disznóvágás a főtéren. Hagyományos húsételek frissen készítve.
Feltöltötte NAT - kedd 09 december 2014 - 09:44:00
Negyedik alkalommal rendezték meg Vác főterén a régi hagyományokat felidéző disznóvágást. A kisváci Pintér család, a Vendégvárók Váci Egyesülete és a Váci Városimázs Kft. szervezésében szombaton a korán kelők nemcsak megnézhették a hagyományos feldolgozás mesterfogásait, hanem meg is kóstolhatták és meg is vásárolhatták a frissen elkészített finomságokat.

A közhiedelemmel ellentétben a disznó egy tiszta állat és a fogyasztása is egészséges, ezt állítja Carlo Matisa gasztronómus, aki végigkísérte a már hagyományosnak tekinthető disznóvágást a főtéren. A szakember szerint a mai fogyasztási szokások mellett fontos, hogy a gyerekek ne csak az üzletek polcain találkozzanak a már feldolgozott élelmiszerekkel, hanem arról is képet kaphassanak, honnan kerül a hurka a serpenyőbe. Fontos a szakértelem is, hiszen a feldolgozás során az alapanyagok megválogatása alapvetően meghatározza a minőséget.

Carlo Matisa gasztronómus
Ami számunkra a fontos, az a természetes eljárás, maga az anyagfeldolgozás a lényeg. Amíg nagyon sokan használnak ezer féle fűszert, ázsiai fűszerektől kezdve végigmehetünk a teljes fűszerpalettán, de meg kell jegyeznem, hogy Európában, illetve Magyarországon kötődni kell azokhoz az anyagokhoz, ahol az emberek megszülettek és felnőnek, mert genetikailag kódoltatnak arra, hogy abból a földből táplálkoznak.

A disznóvágás fortélyait idén is Pintér Sándor hentes mutatta be, aki már 1972 óta űzi szakmáját, jelenleg is a 225 éves múltra visszatekintő váci céh húsmestere. A pörzsölést követően elkezdődött a disznó feldarabolása, majd az alapanyagok bekeverése. A feldolgozás előrehaladtával sorban készültek a jellegzetes ételek, egymás után került a tányérba sült vér, töpörtyű, disznósajt, orjaleves, hurka és kolbász. Legvégül még egy igazi sülthurka receptet is megosztott velünk a mester.

Pintér Sándor húsmester
A krumplit, mint a rakottkrumplit előfőzni, felkarikázni, a tepsi aljára. Rá a savanyúkáposztát és arra rátenni a hurkát. Ezt merem ajánlani bárkinek, és megsül rajta a hurkán keresztül, a kolbásznak a zsírja szépen lesül, a káposzta átveszi ugyanazt a hurka-kolbász ízt, a burgonya szintén. Olyan mint egy rakottkrumpli, föl lehet kockázni, megvan a dinsztelt káposzta és megvan a krumpli köret hozzá.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.