ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Térségi '56-os ünnepségek
Feltöltötte e107 - kedd 24 október 2006 - 11:39:38
Az elmúlt napokban a térség minden településén megemlékeztek az 56-os forradalom 50. évfordulójáról. Csőváron kopjafát állítottak az Önkormányzat épületénél, melyet a tegnapi istentisztelet után avattak, majd szenteltek fel. Sződligeten ma délelőtt állították újra a község 1948-ban eltávolított országzászlóját, az ünnepségen többek között a Szabadságért emlékérmet is átadták.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Csőváron a délelőtti istentiszteletet követően pontban délben avatták a forradalom emlékére állított kopjafát, dr. Kernács Károly alkotását. A kopjafát Dian József polgármester leplezte le, aki ezt követően ünnepi beszédében idézte fel az október 23-i eseményeket, és az oda vezető út legfontosabb állomásait.

Az ünnepségen azonban nemcsak visszaemlékeztek Csővár lakói, hanemazon községi polgárok előtt is lerótták tiszteletüket, akik akkor ki mertek állni Csővár és a lakosság érdekében. Mint a kopjafa alkotójától elhangzott, a Kernács Károly által alkotott emlékmű egy lángoló gyertyát szimbolizál, amelyhez hasonlót ezerszám gyújtottak emberek 56-ban a szabadság tiszteletére. Felszentelését követően a csőváriak megkoszorúzták a kopjafát, majd a helyi általános iskolások műsorával ért véget az ünnepség.
Sződligeten Beethoven Egmont nyitányát követően 56 sződligeti kisiskolás énekelte el a himnuszt, ezt követően pedig átadták a Sződligetért Emlékérmet Antal Józsefnek és dr. Cseh Józsefnek, utóbbi rövid beszédben köszönte meg az elismerést. Sződligeten Szabad György, az Országgyűlés korábbi elnöke tartott beszédet, melyben rámutatott: A forradalmárok 1956-ban magyar patrióták és magyar demokraták is voltak egyben. Patrióták, azaz hazafiak, és demokraták, a nép jogegyenlőségének hívei és a diktatúra kemény ellenségei.

A település az 50. évforduló tiszteletére újraállította 1948-ban eltávolított országzászlóját, melyet a katolikus egyház nevében Beer Miklós megyéspüpök, a református egyház nevében pedig Szotyori Nagy Gábor lelkész áldotta és szentelte meg. November 4-ig egy lyukas trikolór leng majd a zászlórúdon, ezt követően kap helyet rajta a csonkítatlan országlobogó. Mindkét zászló Wittner Mária, 56-os elítélt keze munkáját dícséri, aki üzenetében azt írta: a sződligeten lobogó zászló jelképezze az olthatalan szabadságvágy tüzét. Az 56-os lobogót a szózat hangjaira vonták fel Sződligeten, ahol családi vetélkedővel zárult az idei október 23-a programja.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Hozzászólások: 12 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.