ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Újdonságok a menzán.
Feltöltötte webV - péntek 04 szeptember 2015 - 16:42:10
Szeptember elsejétől már kötelező alkalmazni a közétkeztetési rendeletet, ami többek között a bölcsődék, óvodák és iskolák menzáin fogyasztott ételekkel kapcsolatban fogalmaz meg előírásokat. A szabályozás nemcsak a tápértéket veszi figyelembe, hanem a megfelelő rost és vitamintartalom előírásával, valamint a cukor és zsírtartalom csökkentésével az elhízás ellen is fel kívánja venni a harcot.

Az országos felmérések szerint az utóbbi években ugyan jelentősen javult az iskolai étkeztetés minősége, tejtermékekből viszont még mindig keveset fogyasztottak a gyerekek és az asztalra kerülő ételek sótartalma is jóval magasabb volt az ajánlott mennyiségnél. Idén a jogszabály már úgy rendelkezik, hogy az iskolai étkezők asztalára nem kerülhet sem só, sem cukor, de tilos a cukrozott üdítőital is. A konyhai alapanyagok tekintetében is szigorodtak az előírások, aminek értelmében több zöldséget, kevesebb cukrot és sót kell használni, valamint kerülni kell a magas zsírtartalmú húskészítmények használatát is.

Zsírosné Saskó Anikó élelmezésvezető
Most az új rendelet szerint nagyon sok gyümölcsöt és zöldséget kell a gyerekeknek adni. Oda kell figyelni a sófelhasználásra is, amit drasztikusan csökkenteni ugyan nem tudunk, de folyamatosan vissza tudjuk venni az adagot. A cukorfelhasználásból is vissza kell venni valamennyire, ezt ésszerűen csináljuk, hogy azért ehető legyen, megegyék a gyerekek, ne a mosléknak dolgozzunk. Igazából próbálunk a gyerekeknek megfelelően főzni, tehát ehető, házias ízeket előállítani. A visszajelzéseket is figyeljük, hogy ha valami jó, akkor megtartjuk, hogyha nem jó, akkor javítunk rajta.

Egy friss felmérés szerint a magyar gyerekek 20%-a túlsúlyos, és emiatt ki van téve több elkerülhető betegségnek, például a 2-es típusú cukorbetegségnek. Az iskoláknak fontos szerepük van az egészségtudatos táplálkozás előmozdításában a gyermekek körében, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesen nőjenek fel, és jó tanulmányi teljesítményt érjenek el. A fokozatosság elvét Vácon is igyekeznek betartani.

Igazából le kellett venni mindent az asztalról, tehát nem rakhatunk ki sót, így nincs lehetőségük újra sózni. Meg kell, hogy szokják az új ízeket, gyengébb fűszerezéssel, de igazából még nem drasztikusan csökkentettük a sót, még elfogadható kereteken belül mozgunk, fokozatosan érjük el az előírásos dolgokat.

A gyerekek minden nap kapnak zöldséget és hetente legalább három alkalommal gyümölcsöt az ebédhez, az édességek pedig egészségesebb, teljes kiőrlésű lisztből készülnek, lehetőleg csökkentett cukortartalommal. A megkérdezett élelmezésvezető szerint a szigorúbb szabályozás nem okoz különösebb problémákat a konyhai munkában, a gyerekek pedig szemmel láthatóan jó étvággyal fogyasztották a mai ebédet: a paradicsomos káposztát és a köményes sertéssültet.

email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.