ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Lezajlott a XII. lecsófesztivál
Feltöltötte esaniko - kedd 06 szeptember 2016 - 08:34:27
Szombaton 42 csapat gyűlt össze a főtéren felállított bográcsok körül, hogy a XII. Lecsófesztiválon összemérjék gasztronómiai jártasságukat, és meggyőzzék a zsűrit, hogy széles e-vidéken övék a legjobb lecsó. A jó idő és az évtizedes hagyomány nemcsak a városiakat, hanem több külföldit is Vácra csábított, akik egy-egy kóstolással egyben jótékonykodtak is, hiszen a befolyt összeget egy súlyos beteg édesanyának ajánlották föl a szervezők.

-Először vagy a Lecsófesztiválon?
-Nem, már évek óta kijárunk.
-Milyen számodra a tökéletes lecsó?
-Hát, sok kolbásszal!
-És mi volt a legkülönlegesebb, amit a fesztivál alatt ettél eddig?
-A babos lecsó.

A szombati Lecsófesztivál a korábbi évek hagyománya szerint zajlott. A reggel nyolckor felvonuló csapatok előrelátóbb része számítva az erős napsütésre sátorállítással indította a napot. Aztán előkerültek a hozzávalók és megkezdődött a szerb eredetű étel váci iterpretálása- kinek-kinek a fantáziája és a gasztronómiai jártassága szerint. Bár a szervező azt állítja, nem a verseny, hanem a közösségi élmény a fontos, azért már az elején látni lehetett, hogy mind a 42 csapat igyekezett úgy főzni, hogy lefőzze a konkurenseket.

Fónagy István szervező, Vendégvárók Váci Egyesülete
Nagy a főterünk, ebből kifolyólag eléggé szét van osztva. Mindenkinek voltaképpen megvan már a saját helye, tudja, hogy hol volt tavaly-tavalyelőtt, hiszen 12 éves a váci Lecsófesztivál. A Vendégvárók Váci Egyesülete igyekszik annak tudatában lenni, hogy ez egy kemény kihívás, hiszen a gasztronómiát megszervezni nagyon nehéz de érezzük a finom lecsóillatot. Nagyon sokféleképpen készítik a magyar lecsót, és hát nem is magyar étel a lecsó, de nagyon sokan szeretik.

A titok feltehetőleg az étel egyszerűségében van, de persze pont ez jelentette a kihívást a résztvevőknek. A kolbász, a szalonna feltűnése még nem is keltett nagyobb feltűnést, de volt ahol római kömény, tök, cukkini vagy csülök is szerepelt a hozzávalók listáján.

Tényleg érdemes megkóstolni őket, mert annyi féle van, hogy az ember el se hinné, hogy hány féleképpen csinálnak lecsót. Lehet, hogy az már nem is olyan lecsó, amilyen, csak a paprika-paradicsom végett lett lecsó a neve. De azért lehet, hogy valamelyiket megpályázzuk, nem? Főleg, ha van rajta rántott hús, mert azt imádom!


10 óra tájban már az egész főteret a bográcsokban rotyogó lecsó illata töltötte meg. A civil társaságok mellett a politikai pártok, a városi intézmények és a környező cégek csapatai is nagy erővel azon dolgoztak, hogy bebizonyítsák, értenek a konyhaművészethez. Voltak akik azt is feltérképezték, hogy a konkurrencia mivel tör a győzelemre, de a tapasztaltabbak úgy őrizték a titkos receptet, mint a parlamentben a díszőrség Szent István koronáját.

Van egy titkos hozzávaló, azt nem áruljuk el, különben vörösboros-csülkös lecsó készül.


Aztán megjelentek a kóstolgatók is. Az általános vélemény szerint a jó lecsó titka természetesen a jóféle magyar zöldség, és a csípősre is sokan szavaztak. Akadt olyan külföldről érkező látogató, aki lelkesedésében még a lecsó feltalálását is a magyaroknak tulajdonította.

Csak magyar alapanyagból jó a magyar lecsó. Külföldön nem lehet elkészíteni, ezt már többször hallottam.


A kóstolgatás egyébként nem került túl sokba, egy adag ára 200 forint volt, amit idén is jótékony célra fordítottak a rendezők. A begyűjtött összeget egy háromgyermekes váci anyuka kapja, aki súlyos betegsége miatt nehezen közlekedik a lakásban. Az egésznapos program ideje alatt helyi előadók, táncosok és sportklubok bemutatói szórakoztatták az idelátogatókat.

És mivel a fesztivál egyben főzőverseny is volt, álljanak most itt a nyertesek nevei: lecsó jellegű ételek kategóriában első lett az Asthanga Jóga csapata, második a Jobb Sors Alapítvány, harmadik a Dunai Sárkányok csapata. A lecsó kategóriában a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium vitte a pálmát, de szorosan a nyomukban ott volt a NIA Tánccsoport és a Piac Kommandó is.



email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.