ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Schnitta Sámuel Emlékverseny a Kereskedelmiben!
Feltöltötte esaniko - kedd 31 január 2017 - 09:26:39
Nívós gasztronómiai versenyt rendeztek Vácon a Bernáth Kálmán középiskolában! A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont a IV. Schnitta Sámuel Emlékverseny Pest Megyei elődöntőjének szombaton. A rangos eseményt a vendéglátói szakma tanulóinak hirdetik, akiknek nemcsak a főzésben kell magas színvonalon teljesíteniük, hanem a felszolgálásban is megkövetelik a mérnöki precizitást. A pest megyei elődöntőn 5 iskola csapatai mérték össze tudásukat, ahol a Váciak az előkelő második helyet szerezték meg.

Schnitta Sámuel az egyik legmeghatározóbb egyénisége volt a vendéglátóiparnak a 20. században. Az ő nevével fémjelzett társaság hirdette meg 4. alkalommal a Schnitta szakmai emlékversenyt a vendéglátó szakmát tanulók számára. Ennek a megyei elődöntője zajlott szombaton Vácon. A házigazda ezúttal a Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari szakgimnázium és szakközépiskola volt. Az intézmény igazgatónője, Solymosi Csilla elmondta: nagy megtiszteltetés volt, hogy felkérték az iskolát, ugyanakkor kihívás, hogy megfeleljenek a nívós verseny követelményeinek. A kulináris megmérettetés elődöntőjét először rendezték meg Vácon, ettől függetlenül minden zökkenőmentesen zajlott a hétvége folyamán- mondta el Híradónknak Magyari Imre, régióelnök.

Magyari Imre, Schnitta Sámuel Egyesület, Pest megyei régióelnök

A Budapest és Pest megyei régióban nagyon nehéz volt megszervezni ezt a versenyt, mert az a versenyhelyszín ahol eddigiekben- két évente van a versenyünk- valahogy nem vállalták a mostani versenyt. Tehát a mostani körülmények nem engedték meg, hogy egy ilyen komoly versenyt-ennek azért komoly anyagi háttere is van- hogy azt tudják úgy szponzorálni, helyet adni. Úgyhogy nagyon köszönöm az iskolának, hogy befogadtak minket és egy ilyen, reményeim szerint a végéig-idáig nagyon jól zajlik- és reményeim szerint semmilyen probléma nem lesz a mai nap folyamán.

A verseny jelenleg az egyik legnagyobb jelentőségű megmérettetés a vendéglátást tanulók számára, hiszen itt nemcsak egy-egy fogásnak kell ízletesnek lennie, hanem az előkészületektől kezdve, egészen a szervírozásig, mindennek rendben kell lennie-tudtuk meg Török Jánostól, az egyesület elnökétől.

Török János, Schnitta Sámuel Egyesület, elnök
Attól kezdve, hogy hozzányúlnak a nyersanyagokhoz, egészen a befejezésig minden mozzanatot külön-külön néznek és hát azt értékelik. Tehát a pontozólap az nemcsak egy részletből áll, hanem az 15-20 pont alapján van mind a szakácsoknál, cukrászoknál és a pincér zsűrinél is.

A csapat tehát nemcsak szakácsokból áll, hanem egy cukrászból és két pincérből is, akik tevékenységét külön szakmai zsűri értékelte. A bírák a gyakorlati tevékenység mellett az elméleti ismereteket is ellenőrizték a versenyzőknél. Kocsonya Kálmán, mesterszakács szerint háttértudás nélkül nem lehet megfelelő gyakorlati feladatokat ellátni, ezért ő főzés közben is többször érdeklődött a tanulóknál az adott munkafolyamat részleteiről.

Kocsonya Kálmán, mesterszakács, szakoktató

Tudni akarom, hogy amihez éppen hozzányúl, hogy mi lesz abból és milyen eljárással, milyen technikával fogja azt. Megkérdezem tőle mit készít és elvárom tőle, hogy elmondja, hogy milyen technikai eljárást alkalmaz hozzá. És hogyha ezt eltudja mondani, rákérdezek, hogy igen az hány fokon, hány percig gondolta ezt és abból le tudom vonni azt, hogy ő tud mindent azzal kapcsolatban. És azt is valaki, anélkül, hogy kérdezném elmondja, hogy ez, hogy fog majd kinézni.

A verseny egyik legnehezebb, ugyanakkor leglátványosabb része a felszolgálás, amire a pincéreknek nagyon sokat kellett készülniük-árulták el a versenyzők.

Milyen feladat vár még rátok?
Angol felszolgálás és jön az élőmunka.
Ez mit takar?
Hát fel kell szolgálni ugye az ételt, amit a szakácsok megfőznek.
És abban, hogy érzitek jók vagytok? Menni fog?
Egész jól megy. Sokat gyakoroltuk, úgyhogy biztos.


Az összetett gasztronómiai versenyre a váci iskola a legjobb tanulóit nevezte, akik névsora egy sor előzetes felmérés után vált véglegessé. A csapat több különlegességet is szervírozott, mint például rákkoktélt, gyöngytyúklevest vagy éppen borspecialitásokat. Korenika Attila az iskola szakoktatója és a verseny igazgatója Híradónknak elmondta, hogy legalább 6-7 alkalommal próbálták el az ételek elkészítését és felszolgálását jelentő 4 órás folyamatot. Ehhez helyi vállalkozók és országos cégek nyújtottak támogatást az iskolának. A váci csapat végül a második helyen végzett a budapesti Dobos C József iskola mögött, így ők vehetnek részt a veszprémi döntőn márciusban. A verseny így is mindenki számára hasznos gyakorlati tudást adott, amit a későbbiekben kamatoztatni tudnak majd- mondta az egyesület elnöke.

Török János, Schnitta Sámuel Egyesület, elnök
Aki már idejött versenyre, azok már mind jó szakemberek lesznek vagy már talán azok is 70-80%-ban. És még egy kis lökés kell hozzá, hogy teljes legyen, de ők nagyon jók. Többségében már utolsó évfolyamosok, de vannak fiatalabbak is, tehát beérnek szépen és szerintem a legjobb helyen elhelyezkedhetnek majd Magyarországon, ha nem mennek ki külföldre dolgozni.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.