ESTV Online
a Dunakanyar televíziója


Bűnmegelőzés az időseknél
Feltöltötte esaniko - csütörtök 12 október 2017 - 08:32:18
A jellemzően az idősek ellen elkövetett bűnesetek megelőzése érdekében folytat kampányt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Kedd délelőtt a váci baptista imaház közösségi termében tartottak előadást, ahol a leggyakrabban előforduló esetek kerültek szóba, de az egyenruhások szakemberei közben arra is felkészítették a megjelent szépkorúakat, hogyan lehet ezeket a bűncselekményeket hatékonyan kivédeni, vagy elkerülni.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei másodszor tartottak előadást Vácon annak a korosztálynak, amely a statisztikák szerint leginkább ki van téve a csalással elkövetett bűncselekményeknek. Az előadás előtt a váci rendőrparancsnok azt mondta a köszöntőjében, hogy azért fontos a személyes találkozó a szépkorúakkal, mert őket sokkal nehezebb például az interneten elérni. A különböző trükkökkel elkövetett csalásoknak gyakran célpontja az idősebb generáció, akiknek sokszor a jóhiszeműségével élnek vissza az elkövetők. A bűnmegelőzési osztály vezetője szerint bármilyen furcsán hangzik, a legfontosabb a bizalmatlanság az ismeretlenek irányában.

Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna r. alezredes Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály
Azokat a fontos védekezési formákat ismertetjük, amivel felvértezve egyébként ők magabiztosan fordulhatnak egy-egy bűncselekmény elkerülése felé. Megpróbálunk számukra minden védekezési módszert felvázolni, megkérni őket, hogy amikor részt vesznek egy ilyen bűnmegelőzési programon, utána otthonaikba hazatérve, az elszigetelten, vagy betegen élő kortársaiknak ezeket az információkat adják át.

A trükkös módszerek tárháza kimeríthetetlen, de egy megerősítő telefon valamelyik rokontól, vagy egy szomszéd segítségül hívása elriaszthatja a csalót- állítja Shiller Zsuzsanna. Hozzátette: a statisztikák azt mutatják, hogy a megelőző felvilágosító munka hosszú távon meghozza a gyümölcsét.

Itt Vácon kezdeményeztünk egy olyan kampányt, ami az úgynevezett unokázós csalások megelőzését szolgálta. Ez egy három komponensű történet volt: készítettünk szórólapot, csináltunk sok kortársképzést, de minden egyes találkozásnak az volt a témája, hogy ha az a bizonyos telefon este megcsörren, és az unokára, rokonára hivatkozva őket egy ismeretlen hang értékeik, pénzük átadására kérné, mindenképpen az az első berögződés jelenjen meg, hogy a rendőrt, az ismerőst, a rokont hívják föl. Ennek hatására szeretném elmondani, hogy bizony csökkent ennek a fajta bűncselekménynek az elkövetése!Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.