ESTV Online
a Dunakanyar televíziója


Kulturális programokkal ünnepelték a 20 éves kapcsolatot
Feltöltötte esaniko - kedd 14 november 2017 - 10:19:38
20 éves Székelyudvarhely és Vác testvérvárosi kapcsolata. A jubileumi évforduló alkalmából pénteken kiállítás nyílt a művelődési központban, majd ünnepi előadás zajlott az Udvarhely Néptáncműhely előadásában. A kiállítás megnyitóján Fördős Attila polgármester, Kovács Árpád művészettörténész és a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója, Elekes Gyula méltatta a 20 éves kapcsolatot, illetve a kulturális együttműködést. Az ünnepi alkalom kapcsán az emeleten székelyudvarhelyi képzőművészek alkotásai láthatók, a kávézóban pedig szintén az erdélyi város fotósainak munkáiból nyílt a tárlat.

Kulturális rendezvénysorozattal emlékezett a hétvégén a váci önkormányzat a Székelyudvarhellyel 20 évvel ezelőtt létrejött testvérvárosi kapcsolatra. Pénteken hét székelyföldi művész: Bíró Gábor, Jakab Gidó Szende, Lakatos Gabriella, Lakatos László, Tamás Borbála, Török Ferenc, és Berze Imre alkotásiból nyílt tárlat az emeleti galérián aminek apropóján a város polgármestere mondott köszöntőt. Fördős Attila elmondta: bár a történelmi változások miatt más állam területén élnek a székelyek, mint régen, most is is magyaroknak vallják magukat. A városvezető kiemelte : köszönet illeti őket, amiért az idők viszontagságai ellenére is megtartották identitásukat.

Fördős Attila polgármester Vác

Ez a népcsoport idegen impérium alatt, lassan 100 éve megtartott kultúráját, nyelviségét, hagyományait, ami igen nagy teljesítmény és ezért, a maguk hűségéért ezúton is fejet hajtva köszönetet szeretnék nekik mondani. A mi kapcsolatunk a társadalmi változásokat követően 20 éve kezdődött testvérvárosi együttműködésünk. Ezúton köszönetet mondok Bereczki Ferenc úrnak, Szász Jenő úrnak, Bunta Levente úrnak és a mostani polgármesternek Gálfi Árpád úrnak aki mindig azt képviselte, hogy a Dunakanyar fővárosával, Vác városával ez a kapcsolat legyen teljes értékű , a kulturális együttműködés legyen példaértékű.

A városvezető szavaira Kovács Árpád művészettörténész reflektált, aki szintén az együttműködés fontosságáról beszélt.

Kovács Árpád művészettörténész Székelyudvarhely

Első gondolatként engedjék meg, hogy megköszönjem polgármester úrnak a megható köszöntését, amellyel a székelységnek, a székelyeknek a több mint 1000 éves múltját méltatta. Méltatta a hitünket és méltatta azt, hogy több mint 1000 éven keresztül a sok nehézség és megpróbáltatás ellenére megmaradtunk a magyarság részének és segítettük egymást , összetartottunk és helyt álltunk. Ezt nagyon jól esett hallani az anyaországban. Hát ez a mostani kiállítás is egy helytállás tulajdonképpen, Székelyudvarhely, a székelység a művészet terén is helyt akar állni és helyt tud állni.

Kovács Árpád megnyitó beszédében elmondta: a jubileumra olyan ismert székelyudvarhelyi művész alkotásait igyekeztek elhozni, amivel izgalmas esztétikai és vizuális élményt nyújtanak, közben pedig azt is reprezentálhatják, hogy milyen sokszínű és értékes alkotói potenciállal rendelkezik az erdélyi város. A Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója az íjfeszítő népek analógiájával példázta a két város között évek óta zajló, a kulturális területen is megnyilvánuló kapcsolatot.

Elekes Gyula igazgató Székelyudvarhelyi Művelődési Ház
[i]Az íjfeszítő népek, többek között a szkíták is harcukban háttársat kerestek. Ezt a mai törökök még mindig úgy hívták, hogy árkádás. Olyan háttársat, aki megóv, akiben megbízhatok a közelharcban, ami ma is zajlik csak nem merjük kimondani, ami megóv és megbízhatok benne mert az én életem, létem attól függ. Ebben a háttársi folyamatban annak idején Ferenczi polgármeszet úrnak köszönhetően én is lehettem itt és utána még többedszerre és köszönöm, hogy ez az ötlet felmerült és ennek az ötletnek, hogy itt kiállíthatunk székelyudvarhelyiek elhozhattunk önöknek egy élmény dús, gazdag programot és ugyanúgy viszontfogadhatjuk jövő hét végén váci képzőművészek fognak kiállítani a székelyudvarhelyi művelődési házba.


A művelődési központ kávézójában Székelyudvarhely képekben címmel nyílt kiállítás, ami kilenc fotópályázat anyagából lett összeválogatva. A szervezők főleg tájképeket, portrékat és városrészleteket hoztak el a jubileumi eseményre. A megnyitót követően 19.00. órától az Udvarhely Néptáncműhely előadásban az Apám Tánca című darabot láthatták a megjelentek. Másnap 11-én szombaton délelőtt pedig Vízi Péter és Vízi Pál meséjét nézhették meg a legkisebbek.

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.