ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Gyakorló város juhász
Feltöltötte esaniko - hétfő 16 április 2018 - 09:34:08
A hagyományokhoz híven idén ismét tájépítész hallgatók érkeztek Vácra, hogy egy óra keretében bemutassák az alsó tagozatos gyerekeknek a környezetvédelem fontosságát. A foglalkozásokból mindenki profitált, a kisiskolások interaktív formában új információkkal gyarapodtak, az egyetemisták pedig kipróbálhatták mekkora kihívás egy laikus közönségnek előadást tartani.

Ennyi kéz lendült a magasba péntek délelőtt a Juhász Gyula Általános Iskolában amikor a Szent István Egyetem tájépítész hallgatói interaktív tanóra keretében játékos feladatok segítségével ismertették meg a gyerekeket a környezetvédelem fontosságával. Tavaly óvodákba látogattak el a diákok, idén viszont a 3. és 4. osztályosoknak tartottak előadásokat. Szóba kerültek itt a madarak, és növények egyaránt, a foglalkozás zárásaként pedig ajándékokkal is kedveskedtek a gyerekeknek. A környezetvédelem közel áll a tájépítész hallgatókhoz, viszont a pedagógia, és a nevelés már távolabbi területek. Boromissza Zsombor egyetemi adjunktus szerint mégis szükség van az ilyen jellegű képzésre, hiszen ez a felkészülés sokban hozzájárul a hallgatók szakmai fejlődéséhez, az idei téma pedig különösen fontos kérdéseket feszeget.

Boromissza Zsombor, adjunktus
Idén úgy döntöttünk, hogy a saját szakterületünkhöz valóban közel álló témát, a táj védelmét határozzuk meg témaként. Én azt gondolom, hogy ez egy egyszerre nagyon hálás és nehéz kérdés, mert elég komplex dolgokat kell a hallgatóknak gyerekek számára átadni. Milyen értékek vannak a tájban, ezek miért fontosak, és hogyan lehet őket megvédeni, megőrizni.

A foglalkozások nagyon tanulságosak a hallgatók számára ugyanis három irányból kapnak majd visszajelzést a munkájukra. Egyrészt saját oktatóik értékelik őket, másrészt az általános iskolai pedagógusok is tanácsokat adnak, de a legfontosabb talán, hogy a gyerekek reakcióiból is levonhatják a következtetést a teljesítményükre vonatkozóan. Az egyetemisták szerint nagyon hasznos ez a tárgy, hiszen olyan készségeket erősít, melyekre a legtöbb órán kevesebb hangsúlyt fektetnek.

Kálmán Zsombor

A legnagyobb pozitívum az, hogy megtanulhatjuk a szereplést. Nekünk tájépítészeknek nagyon fontos megtervezni viszont nem tanítanak meg minket ezt előadni és eladni. És itt ez a közszereplés volt számomra egy akkora pozitívum, és kihívás is, amit szerintem más tantárgy keretében nem fogok megkapni.

Az eseményen Kovács Ágnes városi képviselő is részt vett, és figyelemmel kísérte a foglalkozásokat, amik tapasztalata szerint sikernek örvendtek. Úgy látja: a nagy horderejű témaköröket az egyetemisták tálalásában láthatóan az alsó tagozatos diákok is képesek befogadni, az előadások pedig rávilágítottak arra, hogy napjainkban különösen vigyáznunk kell környezetünkre, nagyobb hangsúlyt kell fektetni az értékvédelemre.
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.