ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


A börtön világáról zajlott konferencia az Aporon
Feltöltötte esaniko - hétfő 16 április 2018 - 09:36:48
A börtön jelenségvilágával foglalkozott az a műhelykonferencia, ami az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán zajlott csütörtök délelőtt. A konferencia középpontjában az a szociológiai kutatás állt, amit a főiskola diákjai mentorok irányításával végeznek a váci fegyházban. A nap folyamán több szakértő is előadást tartott, a témák közt az elítéltek világának bemutatása és a társadalmi felzárkóztatás lehetőségeinek vizsgálata kapott főszerepet.

A főiskolán a szociálpedagógiát oktatók részéről vetődött fel a gondolat, hogy szakmai, gyakorlati szempontból is lehetőséget nyújthat a szintén a városban működő büntetésvégrehajtási intézmény. A Nemzeti Tehetség Program pályázata adta a lehetőséget arra, hogy a főiskola a fegyházzal együttműködve egy kutatásba kezdjen. A projekt keretében hat hallgató három mentor irányítása mellett járt be rendszeresen a falak mögé tapasztalatot gyűjteni. Erről a konferencia bevezetőjében Megyeriné dr. Runyó Anna tudományos rektorhelyettes beszélt.

Megyeriné dr. Runyó Anna rektorhelyettes APVK.

A projekt pedig lehetőséget teremtett, hogy egy nagyobb volumenben megvalósítsák ötleteiket, illetve hogy ők is kíváncsiságtól vezérelve megtapasztalják, hogy milyen is a börtönélet, milyen az ott élő embereknek a lelkivilága, amikor kikerülnek milyen szocializációs, reszocializációs lehetőségeik vannak és mindezt különböző módszerekkel próbálták felkutatni megtapasztalni.

A folytatásban a kutatás egyik szervezője Mándi Nikoletta mutatta be a projektet a megjelenteknek. Mint mondta az engedélyek beszerzését követően a diákok önkéntes munka keretében kezdték meg a kutatást, aminek részeként interjúkat képi anyagokat készítettek. Mint elhangzott a közel egy éves információgyűjtést és a benyomások feldolgozását követően egy dolgozatban foglalják össze a hallgatók a tapasztalatokat, amiből később egy tudományos kiadvány is készül.

Dr Mándi Nikoletta kutatásszervező

Misztikusnak tekinthető a helyszín ez egy olyan színtér ami egy nagyon jó projekciós felület, tehát mindenkinek van véleménye, gondolata arról, hogy hogyan is nézhet ki egy börtön ma Magyarországon. Nyilván nagyon különféle színterek vannak, de valószínűleg tele vagyunk sztereotípiákkal, előítéletekkel

Az előadások között a váci börtön múltjáról is hallhattak egy összefoglalót a résztvevők. Udvarvölgyi Zsolt kutatásából kiderült Matuska Szilveszter, , Rákosi Mátyás és Kádár János mellet Göncz Árpád későbbi köztársasági elnök is raboskodott a Váci Fegyház falai között.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.