ESTV Online
a Dunakanyar televíziója


Határtalanul a Boronkayval
Feltöltötte esaniko - hétfő 14 május 2018 - 09:47:14
Vácon az elmúlt évek során több általános- és középiskola is sikeresen pályázott a határon túli és az anyaországon élő magyar diákok kapcsolatát erősítő programra, ami a Határtalanul nevet viseli. A Boronkay 10.G osztálya nemrég tért vissza Sepsiszentgyörgyről, ahol 5 napot töltöttek el ennek a programnak a segítségével. Az országszerte rendkívül népszerű kezdeményezés célja, hogy a tanulók egy többnapos osztálykirándulás keretében ismerkedhessenek a szomszédos országok magyarlakta településein élő hasonló korú társaikkal és személyes tapasztalatokat gyűjthessenek a külhoni magyarok életéről. Az utazás és a kinn-tartózkodás költségeit a pályázati forrás biztosítja- az EMMI pályázat 2010-es első kiírása óta több mint 100000 gyerek lépte át a határt a segítségével.

A Boronkay 10.G osztálya közel 3,5 millió forintot nyert az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől arra a programra, amivel 5 napot tölthettek Sepsiszentgyörgyön, és az ottani partneriskolát is vendégül tudták látni az anyaországban. A pályázatot 2017 májusában Gergely Zsolt osztályfőnök írta meg, ekkor kereste fel a Sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolát, akivel együttműködési megállapodást kötött. A sikeres pályázatnak köszönhetően a sepsiszentgyörgyiek idén március 25-29. között vendégeskedtek Vácon, a Boronkays diákok pedig április 25-30 között tartózkodtak Erdélyben. A program sokrétű, a történelmi és kulturális vonatkozásai mellett szakmai tartalommal is megtöltötték a két ország diákjai.

Gergely Zsolt osztályfőnök, Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnázium
Kellett egy közös produktumot elkészíteni. Számunkra adott volt, hogy nekünk van 3D nyomtatónk, ők CNC esztergályos szakosokként meg tudták csinálni az emlékműveknek, mert hogy emlékműveket, 3D nyomtatóval épületeket, illetőleg híres embereknek a makettjeit készítettük el, ők pedig a talpazatát készítették el fémből. Ez a kettő együtt összeségében ad majd egy bemutató munkadarabot. Ő náluk is ki van állítva, illetőleg a mi iskolánkban is ki van állítva.

A szakmai munkán túl természetesen számos egyéb programra jutott idő. A váci diákok ellátogattak a Székely Nemzeti Múzeumba, ahol például az egyetlen eredeti, Gábor Áron által készített ágyút is megcsodálhatták, de felkerestektöbb környékbeli nevezetességet, így eljutottak Kézdivásárhelyre, a parajdi sóbányába, Nyergestetőre, Csíksomlyóra és Tusnádfürdőre is. A kirándulás időpontját szándékosan úgy választották meg, hogy az egybeessen a híres Szent György Napi Vigasságokkal.

Ez egy 9 napig tartó utcai forgatag, ahol több helyen színpad van, árusok vannak, és mindenki kedvére tud válogatni a megfelelő koncertekből, programokból. Úgyhogy a gyerekeknek nem este 9-kor volt a takarodó, hanem jóval később, ezt most nem merem mondani, hogy mikor volt…de jól érezték magukat!

A 4 lány és 26 fiú 3 kísérőtanárral vett részt az utazáson, az osztályfőnök elmondása szerint a pályázat elérte eredeti célját, hiszen a határon túli és az anyaországi fiatalok között szemmel láthatóan barátságok szövődtek. A hazaérkezéssel azonban még nem ért véget teljesen a program, hiszen a külföldi tapasztalatokat az iskola többi diákjával is megosztják majd a 10.G-sek.

Amint az érettségi időszak lezajlik, akkor fogjuk megosztani az iskola dísztermében néhány osztállyal mindazt, amit láttunk. Egy kis filmet készítettünk, azt fogjuk bemutatni és közben szavakban is elmondjuk, hogy mi az, amit tapasztaltak. Nagyon jó érzéssel jöttünk haza!


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.