ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Megbüntetik, ha a tábla engedné, de zöld területen parkol
Feltöltötte esaniko - kedd 26 június 2018 - 09:17:18
Többen is fordultak a váci önkormányzathoz azzal a kérelemmel, hogy a hivatal törölje a zöld területen történő parkolás miatt kiszabott bírságot. A közterület-ellenőrök ugyanis azért büntettek meg gépjárműtulajdonosokat, mert füves területen álltak le az autóikkal, ezt pedig a helyi rendelet bünteti. A polgármester ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatóján elhangzott: az önkormányzat jogszerűen jár el a közigazgatási bírság kiszabása során, ám van arra lehetőség, hogy a hivatal kivonja a zöldterület besorolás alól a kérdéses területet, ami lehetővé tenné a szabad parkolást.

Bár KRESZ tábla nem tiltja a parkolást, vagy a várakozást, az adott területen mégsem lehet zöld felületre felállni a gépjárművel, azt ugyanis egy helyi rendelet bírsággal sújtja. Sokan nem ismerik az előírást, ami azonban nem menti fel a szabálysértőket a kihágás megfizetésétől. Legutóbb négyen fordultak az önkormányzathoz azzal a kérelemmel, hogy mentsék fel őket a kiszabott pénzbírság alól, de a zárt ülésen a képviselők végül jogszerűnek találták az eljárást.

Fördős Attila polgármester Vác

A közterület felügyelők büntettek olyan gépjárműveket, amelyek zöldövezetben, zöldfelületen parkoltak. A jelenlegi rendeletünk alapján nem lehet ez alól kivételt tenni, ebből kifolyólag a bírság kiszabása az jogszerű. Ugyanakkor szeretném elmondani és a lakosság figyelmét felhívni, hogy kezdeményezhetik bizonyos zöld felületeknek az átminősítését, erre már volt példa, és abban az esetben, hogyha a szakbizottság és testület ezt jóváhagyja, akkor ott ki lehet alakítani kőszórással egy parkolási lehetőséget. Amíg azonban ez nem alakul ki, önkényesnek mondható a zöldfelületi parkolás.

Tulajdonképpen ez a szabály vonatkozna a MÁV területe alá tartozó feketeparkolóra is, ahol az autósok már a zöld területen, vagy az egykori zöld területen kénytelenek letenni az autót a helyhiány miatt. A gépjárművek tömegesen állnak itt nap, mint nap, ezért - ahogy a polgármester elmondta - itt a közterületesek nem szabnak ki bírságot. A rendezetlen állapot miatt többen kezdeményezték már az önkormányzatnál a feketeparkolók rendbetételét, de mivel a terület MÁV tulajdon, egyelőre nem kezdett itt munkát a hivatal.

Fördős Attila polgármester Vác

Ezzel kapcsolatban már a főmérnökség tárgyalásokat folytatott a MÁV illetékesével, nincs nagy hajlandóság, hogy ezt a területet átadják nekünk, akkor tudnánk intézkedni, én pedig óva intem az önkormányzatot és hivatalt attól, hogy idegen területen parkolókat hozzunk létre. Tessék elképzelni, ha a tulajdonos Magyar Állami Vasutak részéről nincs hajlandóság további parkolási kapacitás építésére az ő tulajdonukban lévő területen, akkor mi, mi alapján szórnánk ott követ és mi alapján alakítanánk ki egy idegen tulajdonon parkolást?


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.