ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


A világ pókászai Vácon. A főiskolán rendezik a nagykonferenciát
Feltöltötte esaniko - kedd 10 július 2018 - 10:52:09
Vácon gyűltek össze a világ póktudósai. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán megrendezett öt napos arachnológiai konferenciára 28 országból érkeztek kutatók. A kongresszuson többek között olyan témákat boncolgatnak, miszerint miért félnek a pókok a hangyáktól, hogyan szőnek hálót a pókok a súlytalanság állapotában, vagy, hogy mitől függ a pókok színe. A közös szenvedélyük miatt Vácra sereglett kutatók számára több kísérőprogramot is szerveznek a hétre, így sárkányhajózhatnak a Dunán, kirándulhatnak a környék erdeiben, de bejárják Vácot és Budapestet is.

Mintegy 140 résztvevő érkezett ma reggel Vácra a 31. Európai Arachnológiai Kongresszusra. A nagy múltú rendezvényre a pókszabásúak biológiájával foglalkozó professzorok, kutatók és doktoranduszok kaptak meghívást, akik péntek délutánig közel 100 prezentáció tartalmából ismerhetik meg a pókkutatás legfrissebb tudományos eredményeit. A világ 4 kontinenséről, összesen 28 országából érkezett szakembereket idén Magyarország, azon belül is a Váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola fogadja.

dr. Samu Ferenc, tudományos tanácsadó, főszervező, 31. Arachnológiai Kongresszus
(egyik szervezőnek sincs semmilyen közvetlen kapcsolata Váccal. Egyszerűen ez egy logikus választás volt, mert gyönyörűszép helyen van, ugye a Dunakanyar, maga a város is fantasztikus, akkor a mindenféle egyéb, közelsége a fővárosnak, az utazási dolgok, ezek mind-mind mellette szóltak és még a turisták sem fedezték fel annyira, tehát Szentendrére például nem mertem volna vinni egy tudományos konferenciát, itt szerintem egy ideális helyen leszünk és a vendégszeretet is fantasztikus….

A kongresszus nyelve angol, így a főiskola rektora is angol nyelven mutatta be köszöntőjében a vendégeknek a főiskolát. A vendéglátók részéről szintén üdvözölte a megjelenteket dr. Kézdy Pál, az Duna-Ipoly Nemzeti Park szakmai igazgatóhelyettese, aki a környék természeti adottságairól és értékeiről tartott bemutatót a kutatóknak. A konferencia résztvevőinek több szervezett program keretében is lesz alkalma megismerni a környéket, többek között dunai sárkányhajózáson, erdei gulyásfőzésen és tanösvény túrán is részt vehetnek majd. A fókuszban azonban a tudomány áll, számos izgalmas téma lesz terítéken.

dr. Samu Ferenc, tudományos tanácsadó, főszervező, 31. Európai Arachnológiai Kongresszus
( „Itt rengeteg lesz, tehát hogy például, hogy az űrben, a súlytalansági viszonyok között hogyan szövik a hálót a pókok, attól elkezdve a pókoknak a szexuális élete, tehát közismert, hogy a fekete özvegyek megeszik a párosodó partnerüket, a hímeket, az lesz boncolgatva, vagy ezer, a környezetvédelmi vonatkozás, amit az előbb nem említettem, hogy például hogyan jelezhetik a különféle környezeti katasztrófáknak a súlyosságát a pókok, tehát nagyon sokféle…”

A részvevők a prezentációk során a legfrissebb tudományos eredményeket ismerhetik meg- tette hozzá a szervező, így különösen érdekesek lesznek még az orvostudományhoz kapcsolódó témák is, mint például a pókmérgek gyógyászati célú felhasználhatósága. A péntekig tartó arachnológiai kongresszust a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete és az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja szervezi, és többek között Vác önkormányzata, a Tragor Ignác Múzem, az Ipoly-Erdő Zrt. és a Bükki Nemzeti Park támogatja.Hozzászólások: 1 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.