ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Morcsányival indult a VI. Irodalmi Szalon
Feltöltötte esaniko - kedd 09 október 2018 - 07:18:32
Morcsányi Gézával indult péntek este az idei Váci Irodalmi Szalon. A dramaturgként, rendezőként, műfordítóként és nem utolsó sorban a könyvkiadói tevékenységéről ismertté vált Morcsányit Matkovich Ilona kérdezte a közönségtalálkozón életéről, szakmai műhelytitkokról és a Magvető gondozásában megjelent, közben pedig Irodalmi Nobel-díjat is megszerzett, Kertész Imre könyvről, a Sorstalanságról. Az Irodalmi Szalon 6. évadjában Dés Lászlóval, Rudolf Péterrel Nagy-Kálózy Eszterrel és további ismert írókkal találkozhatnak az érdeklődők.

Péntek este a már megszokott helyen, a Piarista Gimnázium dísztermében várta a közönséget a VI. Váci Irodalmi Szalon első rendezvénye, amelyre a nyári szünetet követően is jócskán érkeztek érdeklődők. Az idei évad első író-olvasó találkozóján a szervezők egy látássérült előadót, Tóth Viktóriát kérték meg, hogy énekeljen el egy pár dalt, majd a Szalon koordinátora, Chovanecz-Molnár Éva üdvözölte a megjelenteket és beszélt az Irodalmi Szalon VI. évadról.

Chovanecz-Molnár Éva műfordító
Önök már ezt mind tudják, ezért ülnek itt. Például azt, hogy ebben az évadban hangsúlyos lesz a líra, vagy, hogy zene és költészet kéz a kézben jár, vagy mondjuk azt, hogy ez a csodálatos magyar nyelv mennyit ad és mannyit kap, ha a világirodalom nagyjai is megszólalhatnak rajta, vagy mondjuk azt is tudják, hogy az irodalmi művek hogy kelne életre a társművészetek álltal. Én átadnám a szót Matkovich Ilonának, az est házigazdájának és köszöntöm nagy szeretettel nyitóvendégünket, Morcsányi Gézát.

Morcsányi Géza műfordítóként és színházi dramaturgként kezdte a közéleti pályafutását, majd az Interpress Magzin szerkesztőjeként is dolgozott. Életpályája legjelentősebb szakasza a Magvető Kiadónál 1995-től 2015-ig tartó igazgatói tevékenységéhez köthető, ekkor ugyanis nem csak nyereségessé tette az egyébként gazdaságilag reménytelennek tűnő könyvkiadást, hanem emellett sikerült népszerűsítenie a magyar kortársirodalmat is, köztük olyan nevekkel, mint Esterházy Péter, vagy Kertész Imre. Morcsányi Gézát az Irodalmi Nobel-díjat elnyert Kertész Imre könyvről, a Sorstalanságról is kérdezte Matkovich Ilona, (58,11) de a Testről és Lélekről című filmben vállat szerepről is megszólaltatta a sokoldalú alkotót. Az irodalmi szalon VI. évadjában további ismert művésszel és íróval találkozhatnak az érdeklődők. Novemberben Nagy-Kálozy Eszter és Rudolf Péter, majd Dés László, januárban Süveg Márk, februárban Kemény István várja a szépirodalom és a művészetek iránt rajongók táborát.


Hozzászólások: 5 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.