ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Adomány Csángóföldre
Feltöltötte esaniko - hétfő 17 december 2018 - 08:19:48
Egy teherautónyi adománnyal indult útnak a román határ felé az a konvoj, ami a Csángóföldi magyarok részére juttat el adományokat Vácról. Ez a 13. alkalom, amikor a város a civilekkel, a baptistákkal és a legnagyobb hazai üzletlánccal összefogva támogatja a határon túli nehéz sorsú családokat.

Csütörtök délben a Széchenyi utcai CBA gazdasági bejáratánál kezdték el megpakolni azt a kisteherautót, amivel az összegyűjtött ajándékokat a határon túlra juttatják. A város évek óta támogatja a Románia területén élő moldvai csángókat hasonló adományokkal, amiben idén először gyerekjátékok és sporteszközök is találhatók. A korábbi évekhez hasonlóan a konvojt idén is Fördős Attila polgármester vezeti.

Fördős Attila polgármester
Mi a Szeret-Klézse Alapítványt támogatjuk évek óta. A mai alkalommal is egy közös akcióban a legnagyobb magyar üzletlánccal az adományokat ide szállítanánk. A szállítás tehát támogatással jön létre, az adományok döntően élelmiszerek, némi műszaki eszköz és ruhanemű.

Az eljuttatott ajándék lehetővé teszi, hogy a többségében ortodox keresztény vallású környezetben a csángók, akik római katolikus vallásúak, velünk együtt ünnepelhessék a karácsonyt- tette hozzá a polgármester. Az akcióban a térség országgyűlési képviselője is részt vett. Rétvári Bence azt mondta, a hasonló kezdeményezéseknek a jótékonykodáson túl nemzetpolitikai jelentősége is van.

Dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, EMMI
Amikor egy ünnep van, amit az egyházban és a családban is megünneplünk, akkor ahogy a családban sincsenek határok, mindenki mindenkit valamilyen módon megajándékoz a nemzeten belül, a szélesebb családon belül is. Bárhol is élhetnek a Kárpát medencén belül, vagy annak a határmezsgyéjén, igyekszünk mindenkit megajándékozni oda- és vissza.

A polgármester kezdeményezése mellé a váci CBA már több éve csatlakozik. Az áruház nemcsak az élelmiszereket adja, hanem biztosítja a kisteherautót is, amivel az adományokat a nagyjából 1000 kilométerre lévő célállomásra eljuttatják.

Fodor Attila kommunikációs igazgató CBA
Magyar cégként nagyon fontos az, hogy a gyámolításra szoruló honfitársainknak a segítséget megadjuk. Nemcsak határon innen, hanem határon túl is. Nagyon jónak tartom polgármester úr kezdeményezését, hiszen 13 éve elindított egy programot. Azt gondolom, hogy a csángóföldi magyarok számára nagyon fontos az, hogy ez a támogatás minden évben megérkezhet.


Az adományokat szállító konvoj csütörtök délután indult útnak és mintegy 16-18 órai utazást követően éri el az úticélját.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.