ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Okos zebrák Verőcén. LED-ek késztetik lassításra a sofőröket.
Feltöltötte esaniko - kedd 11 június 2019 - 09:00:16
Okos zebrákat helyeztek üzembe Verőcén. A kistelepülésen annyira megnőtt az áthaladó forgalom-mondta el Grauszmann György polgármester, hogy muszáj volt tenni valamit a gyalogosok védelme érdekében. A szakértőkkel egyeztetve Verőce önkormányzata az ún. intelligens zebrák, azaz a mozgásérzékelőkkel ellátott, LED-es gyalogátkelő-megvilágítás mellett döntött, amelyeket a múlt héten építettek ki. A település főútját összesen három gyalogátkelő keresztezi, melyek mindegyike megkapta a fejlesztést. Az önkormányzati beruházás 7,5 millió forintból valósult meg.

A Dunakanyarban elsőként Verőcén építettek ki intelligens gyalogátkelőhelyeket, vagy ahogyan a köznyelv nevezi: okos zebrákat. A fejlesztésre a jelentős átmenő forgalom miatt volt szükség.

Grauszmann György, polgármester, Verőce
„…olyan szinten megnövekedett a Verőcén keresztülhaladó gépjárművek száma, hogy a legutolsó forgalomszámlálási adatok szerint több mint 13 ezer autó megy keresztül a településünkön naponta. Éppen ezért úgy gondoltam, és azt a javaslatot tettem a képviselő-testületnek, hogy –elsőként a Dunakanyarba, ahol kegyed is mondta- okos zebrákat telepítsünk le a három gyalogos-átkelőhelyünkre a főút mellé, ugyanis ezzel tudnánk megvédeni a verőcei lakosokat igazából, én úgy gondolom, hogy nagyobb biztonsággal átengedni a főút egyik oldaláról a másikra."

A közel 3700 lelket számláló Duna-parti faluban sok kisgyermekes család és idős ember él, akik csak a főúton áthaladva juthatnak el a folyópartra, a művelődési házba, a cukrászdába, vagy a polgármesteri hivatalba. A gyalogosok védelmére több ötlet is felmerült, a szakemberek végül a szenzorok segítségével beinduló LED-világítás módszerét tartották a leghatékonyabbnak.

Grauszmann György, polgármester, Verőce

„Az okos zebrának a lényege az az, hogy a gyalogos-átkelőhely mindkét oldalán érzékelő kapukat helyezünk el, és az aszfaltba, az aszfalburkolatba pedig éles fehér fényű LED-eket vágtak bele a szakemberek. Ahogy a gyalogos megközelíti az érzékelő kapukon keresztül a gyalogos-átkelőhelyet, és az érzékeli, elkezdenek villogni az útburkolatba elhelyezett fehér színű, éles lámpák, és ezzel figyelmeztetik az úton közlekedő autóvezetőket, hogy bizony, itt figyelni és lassítani kell.”

Halálos baleset szerencsére nem, súlyos sérüléssel járó gyalogos gázolás viszont történt már verőcei zebránál-mondta el a polgármester. Hozzátette, bíznak benne, hogy a fejlesztéssel, melyre az önkormányzat 7,5 millió forintot fordított, sikerül mindenkinek megóvni a biztonságát. Grauszmann György arról is beszélt, hogy a hálózatról működő rendszer üzemeltetési költsége minimális, évente mintegy 2000 forint.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.