ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Ha nyár, akkor kánikula. A legjobb védőital a váci csapvíz.
Feltöltötte esaniko - kedd 13 augusztus 2019 - 12:30:24
Az év legmelegebb napja a mai, először lépett életbe idén vörös riasztás a 35 fok feletti hőmérséklet miatt, és a következő hetekben is sokszor kúszik majd fel a hőmérő higanyszála 30 fok fölé. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat, rosszulléteket, és a figyelmetlenség akár tragédiát is okozhat. Pedig csak pár egyszerű tanácsot kell követni, amelyek még pénzbe sem kerülnek, ezek közül is a legfontosabb az, hogy több vizet kell inni. A tapasztalatok szerint még mindig sokan nem veszik komolyan az intést, a kiszáradás miatti rosszullét pedig évről-évre szed áldozatokat. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a kávé, az alkohol és az energiaitalok, illetve az agyoncukrozott levek csak ártanak kánikula idején.

dr. Tóth Mária, háziorvos, Vác
„…inkább teázzanak az emberek, és azt is bőven lehet. Hát 2,5-3 liter víz javasolt legalább, jó az ivóvíz. Nem szeretem az ásványvizet, megmondom őszintén, mert azt nem naponta vizsgálják be, de a váci vizet naponta, és az biztos, hogy egészséges.”

Arról sem szabad megfeledkezni, figyelmeztet a doktornő, hogy nagy melegben több sót kell fogyasztani, mert a vízzel együtt azt is kiizzadjuk. Hozzáteszi, inkább többször kell keveset enni, és javasolt sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, például főzelékeket, salátákat. A kánikula elsősorban az idősekre veszélyes, főleg, ha szív- és érrendszeri betegségben is szenvednek. A doktornő szerint esetükben az rendben van, ha akár hetente egyeztetnek a háziorvosukkal.

dr. Tóth Mária, háziorvos, Vác
„…akik egyéb betegségekkel is bírnak, ugye ott a gyógyszernek a bevétele nagyon fontos, illetve ilyenkor van, akinek leesik a vérnyomása, van, akinek nagyon fölmegy, tehát ilyenkor forduljanak orvoshoz, és ilyenkor az orvos segítségével át tudják állítani úgy a gyógyszerezést, hogy az akkori, megfelelő gyógyszert kapja, és ne menjen le vagy nagyon föl a vérnyomás.”

A nagy meleget is mindenképpen kerülni kell- tette hozzá Tóth Mária, ezért 11 és 16 óra között nem javasolt a szabadban tartózkodni. De nem csak a kánikulára, hanem a közvetlen napsugárzás káros hatásaira sem lehet elégszer felhívni a figyelmet. A doktornő óva int a szolárium használatától is, mint mondja, mára bebizonyosodott, hogy ugyanolyan veszélyes, mint az erős napsugárzás, ami miatt több országban már be is tiltották vagy korlátozták a rákkeltő gépek használatát. A kánikulával kapcsolatban hasznos tudnivalókat és további tanácsokat találnak nézőink a város honlapján, a vac.hu oldalon.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.