ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Kitakarították a Ligetet és a vízfogót. A városvezetők szerint fontos a civilek bevonása.
Feltöltötte esaniko - kedd 10 szeptember 2019 - 10:19:20
Pénteken rendezték meg a hagyományos Ligettakarítást. A jövő heti Mária-napi búcsú előtti területrendezésben idén több száz városi iskolás vett részt, szombaton délelőtt pedig a felnőtt önkéntesek is bekapcsolódnak a munkába. A gyerekek összegereblyézték a lehullott lombot, szemetet szedtek, és a templomkertben is elvégezték az őszi kertészeti munkákat. A programot dr. Varga Lajos segédpüspök és a Hétkápolna templomi közössége, valamint Bíró György, a Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány elnöke szervezte az önkormányzat támogatásával. Idén a Ligettakarítással párhuzamosan a deákvári vízfogót is rendbe tették a városrész iskoláinak diákjai.

Több száz váci iskolás gyülekezett már reggel 9-kor a Hétkápolna előtt, pénteken tartották az idei Ligettakarítást. A zöldterület rendezése minden évben a Mária-napi búcsúhoz kapcsolódik, amelyre mintegy 1000-1500 látogatót várnak majd szeptember közepére.

Bíró György, főszervező
„Szinte minden közép- és általános iskola eljött, úgyhogy ezúton is köszönetet mondok a diákoknak, az iskolaigazgatóknak, tanároknak, tanárnőknek, hogy eljöttek, ez egy nagyon-nagy segítség, úgyhogy rengetegen, több mint 500-an leszünk a mai napon, és nem csak a Ligetben, hanem a vízfogónál is, ahol tavaly a DDC parkosított, ültetett egy csomó növényt, és azoknak a fenntartása miatt oda is elmegyünk, tehát két helyen is fogjuk most előkészíteni gyakorlatilag az őszt.”

Idén is minden résztvevő kapott csokoládét, a legaktívabbak pedig ajándékokat nyerhetnek, de a diákok önkéntes munkaóráiból is jóváírták a tereprendezéssel töltött időt. A város képviselői szerint fontos, hogy a helyiek is részesei legyenek a tisztaság megteremtésének és fenntartásának, és jobban magukénak érezzék a közterületeket. Manninger Péter szerint minél többen vesznek részt hasonló akciókban, annál jobban érzik a saját felelősségüket is.

dr. Manninger Péter, önkormányzati képviselő, Vác
„Sok kritika éri a várost, hogy szemetes a város. Őrületes mennyiségű pénzt költ el a nagyon szűkös költségvetésből a városvezetés a szemétprobléma megoldására, de addig, amíg fegyelmezetlen váci lakosok, illetve nem csak Vácon, hanem a környékben lakók illegálisan, azért, hogy őnekik ne kelljen fizetni a szemétszállításért, vagy csak azért, mert nem tudják megoldani, nem tudják megvárni a lomtalanítást, ezért illegálisan, nagy mennyiségű szemetet lepakolnak, bődületes milliókba kerül.”

Pető Tibor úgy látja, a kor sajátossága is, hogy az emberek sokkal kevésbé figyelnek oda a környezetükre, ezért van ma kiemelten nagy szükség a közösségi megmozdulásokra.

Pető Tibor, alpolgármester, Vác
„…gyermekkoromban egy utcán belül szinte mindenki ismert mindenkit, az utcabeliek találkoztak, beszélgettek, és hát lehet mondani, hogy nyugodtan –mai szóhasználattal élve- ciki volt nem rendben tartani az embernek a környezetét, ma ez nincsen. Ma becsukjuk a bejárati ajtónkat, és nem is ismerjük még a saját környezetünket se, nem kommunikálunk, és így nem is figyelünk oda a külső, tehát a telekhatárunkon kívüli környezetünkre. Én azt gondolom, hogyha ezeket a közösségeket sikerülne valahogy visszaépíteni, akkor ez nagyban tudna javulni.”

Pető Tibor hozzátette: a belvárosban több példa is volt arra, hogy utcabulit, vagy utcafórumot rendeztek, és ezeket kell jobban támogatni, hogy olyan közösségek jöjjenek létre, ahol megkövetelik a rendet. Alsóváros káplánja arról beszélt, hogy diákok számára is fontos tanulság, hogy mit érnek el, ha összefognak, illetve az egyházmegyének is nagy segítség a fiatalok munkája. Mint mondta, a Ligetet mindenképpen rendezni kell szeptember közepére, így önerőből is biztosan megoldanák, de ez költséget és sok szervezést jelentene számukra.

Simon Gáspár Balázs, káplán, Vác-Alsóváros
„Fontosnak tartom ezt a Ligettakarítást, különösen azért, mert jövő hét folyamán, szombat-vasárnap a kegyhelynek a búcsúnapja lesz, és méltó környezetté kell alakítani a búcsúsoknak a terepét. Nagyon jó, hogy az iskolák is becsatlakoznak a Ligettakarításba, hiszen megtanulják, hogy mit jelent egy közösségben, egy közös ügyért vállalni valamit.”

A deákvári iskolások a Ligettakarítás délelőttjén a vízfogót tették rendbe. Ide tavaly a DDC munkatársai ültettek levendulákat, ezeket a növényeket kellett most megszabadítani a gyomtól, illetve összeszedni a környéken a szemetet. A körzet képviselője kiemelte: 2006 óta közösen szervezik meg a vízfogó takarítását Bíró Györggyel, a folyamatos gondozás, növénytelepítés pedig meg is látszik a területen, hiszen a sáros, teleszemetelt gödörből mostanra egy rendezett pihenőhely lett sok zölddel, vadkacsákkal, friss levegővel.

Mokánszky Zoltán, alpolgármester, önkormányzati képviselő, Vác
„…egyre fontosabb az, hogy jó levegőben éljünk, és ennek egyik letéteményese, hogy egyre több zöld legyen. Mint láthatják mögöttem is, rengeteg fa, vegetáció van most már a vízfogó területén, és azon kívül, hogy oxigént termel, a fa megfogja a vizet, az eróziót megakadályozza, és nem utolsó sorban kellemes pihenést nyújt az ide látogató embereknek.”

Mokánszky Zoltán hozzátette, jó lenne, ha az ide járók nem dobálnák el a szemetet, mert bármennyit dolgoznak itt, a szétszórt dolgok sajnos sokat rontanak az összképen. A szervezők elmondták, a korábbi évek hagyományai szerint a civilekkel együttműködve várhatóan még ősszel kitakarítják a KRESZ-parkot és a Rózsakertet is.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.