ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Szagmentes lesz a szennyvíztisztító. 4,5 milliárd forintból újul meg a DMRV Zrt. váci telepe.
Feltöltötte esaniko - kedd 08 október 2019 - 09:43:46
Európai uniós finanszírozással korszerűsíti váci szennyvíztelepét a DMRV Zrt. A túlterhelt, és technológiailag elavult telep fejlesztésére közel négy- és félmilliárd forintot fordítanak a projekt három éves kivitelezése alatt. A beruházás mostanra 56%-os készültségig jutott, ennek apropóján sajtótájékoztató keretében ismertették az építkezés részleteit csütörtökön a helyszínen. Mint elhangzott, a beruházás hozzájárul a környezet megóvásához, jelentős csökkenést eredményez a talajvíz szennyezettségében, és nem utolsó sorban, minimálisra csökkenti a szaghatást.

A kivitelezés feléhez érkezett a DMRV Zrt. váci szennyvíztisztító telepének korszerűsítése. Ebből az alkalomból tájékoztatták a térség polgármestereit és a sajtót arról, hogy hol tartanak a fejlesztések, és milyen változásokat hoz a 2020 novemberében záruló projekt. Mint elhangzott, a fejlesztésre azért van szükség, mert az elmúlt évtizedekben csökkent a lakossági vízfogyasztás, így a szennyvizek töményebbé váltak, így a tisztítótelepek terhelése megnövekedett, közben pedig a tisztítási követelmények szigorodtak a természet védelme érdekében. A vízmű vezetője elmondta: az elmúlt 10 év alatt 10 uniós pályázaton nyertek, 10,7 milliárd forint értékben. A 2016-ban megindult korszerűsítései projekt összköltsége 4,78 milliárd forint, amelynek 95%-át az uniós fizeti.

Virág László, vezérigazgató, Duna-Menti Regionális Vízmű Zrt.
„Társaságunk a korábbi években sikeresen pályázott több esetben is, melynek köszönhetően uniós forrásból számos beruházás került finanszírozásra. Ezek a környezetvédelmi fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a DMRV Zrt. biztosíts a környezeti fenntarthatóság elvárásait, a víz minőségének védelmét, a szennyvíz tisztítását, a szennyvíziszap hasznosítását, a megújuló energia teljeskörű felhasználását.”

A vezérigazgató hozzátette: a beruházás tartalmaz biogáz és napenergia hasznosítást, ivóvízminőség-javítást, szennyvíz-elvezetést, -tisztítást és korszerűsítést. A váci telep 16 település, valamint a gödi elektronikai gyár vízkezeléséért felel. A térség országgyűlési képviselője szerint a kapacitásnövelést is tartalmazó beruházás lehetőséget teremt arra is, hogy a jövőben több váci üzemet is ellássanak.

dr. Rétvári Bence, országgyűlési képviselő
„Jelenleg a Samsung gyár az az ipari szennyvíz-előállító, amely leginkább terheli a DMRV-nek az ilyesfajta kapacitását, de bízunk benne, hogy azáltal, hogy az M2-es kibővítése is megtörtént, azáltal a váci beruházási kedv is a következő időszakban még nagyobb lesz, mint korábban, újabb és újabb gyárak, üzemek, cégek keresik majd a várost…”

Vác polgármestere arról beszélt, hogy a város közigazgatási határain belül, az egyházi és állami fejlesztéseket is beleértve, több mint 50 milliárd forint beruházási összérték érkezett az elmúlt időszakban, ezek közül kiemelt a DMRV Zrt. fejlesztését célzó projekt. A polgármester hozzátette, a városlakók számára is érzékelhető lesz a korszerűsítés, a szaghatás ugyanis minimálisra fog csökkenni.

Fördős Attila, polgármester, Vác
„A beruházás során –reményeimet fejezem ki-, hogy a lakosságnak is megnyugtató lesz az eredmény, hiszen többször érkezik olyan bejelentés, hogy a szennyvíztisztító telep bizonyos hiányosságokat mutat, és olyan szagok áramlanak ezen a térségen, amelyek hát joggal irritálják az itt élőket. Most 56%-os ennek a projektnek a készültsége, és hallották itt az előbbiekben, hogy 2020-ra befejeződik a beruházás, és akkor ezt is megnyugtatóan fogja rendezni.”

A DMRV műszaki igazgatója elmondta: a beruházáshoz kapcsolódik az az agglomerációban működő és a szennyvízgyűjtésben részt vevő szennyvíz-átemelők korszerűsítése, és a belvárosi egyesített csatornahálózat szétválasztása is.

Balogh Zsolt, műszaki igazgató, Duna-Menti Regionális Vízmű Zrt.
„Vác belvárosában, az Attila utcában az egyesített csatorna szétválasztása tulajdonképpen megtörtént, ott egy új szennyvíz-vezeték épült ki, aminek eredményeképpen a szennyvizek a szennyvíz-tisztítóba kerülnek, a csapadékvizek pedig a Dunába kerülnek. Tehát megszűnik a Dunának a szennyvíz-terhelése, a környezetnek a szennyezése, illetve a váci szennyvíztisztító-telepnek a felesleges terhelése a csapadékos időszakban.”

A műszaki igazgató hozzátette: a csatornák és bekötő vezetékek kiépítése sikerrel lezajlott, az útburkolat helyreállítása azonban hátravan, de a műszaki átadás még októberben meg fog történni. A DMRV Zrt. szennyvíz-telepítésének korszerűsítését célzó beruházás várhatóan 2020 novemberében zárul.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.