ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


A rendszerváltásról beszélgettek a szabadságkoncerten.
Feltöltötte esaniko - kedd 08 október 2019 - 09:54:44
Kerekasztalbeszélgetéssel és koncertekkel emlékeztek a 30 éve lezajlott rendszerváltásara Vácon csütörtök este a sportcsarnokban. Az esemény házigazdája Rétvári Bence országgyűlési képviselő volt, aki M. Kiss Sándor történészt, Marton Zsolt megyéspüspököt, Fördős Attila váci, és Spiegelhalter László vácrátóti polgármestereket kérdezte személyes élményeiről a rendszerváltással kapcsolatban. A beszélgetést ingyenes koncertek követték, minek keretében Varga Miklós és a Band a Váci Civitas Kamarezenekar és Sasvári Sándor közreműködésével adott műsort, végül a Bagossy Brothers Company lépett fel.A rendezvény megszervezését a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatta.

Rétvári Bence kereszténydemokrata politikus kérdezte vendégeit a 30 évvel ezelőtt zajló társadalmi változásokkal kapcsolatos személyes benyomásairól. M. Kiss Sándor, a rendszerváltás körülményeit kutató történész, volt kormányfőtanácsos arról beszélt, hogy a 70-es évektől egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a rendszer a valósághoz képest mást próbál elhitetni a társadalommal, ez azonban elindította az értelmiség egy rétegének az ellenállását, ami egy bázist képezve alternatívát mutatott a rendszerváltás irányába.

M. Kiss Sándor történész
A 70-s évektől kezdve lassan észrevettük, hogy egészen nem igaz az, amit nekünk tanítottak és akkor soha olyan sok beszélgetést egymás között nem folytattunk, és kezdtünk lassan, de biztosan egy másfajta szellemiséget képviselni és az a 80-as években megért. Ezért tartom rendkívül fontosnak Lakitelket. Tehát az első lakitelki találkozó 87-ben, ugyanis ha nincs meg ez a gondolkodási felszabadultság, akkor nincs meg az MDF-nek –de most nem az MDF az érdekes, hanem egy olyan társaság ami mást akar – nincs meg a bázisa. No, most ezek után, ez egy erős társaság volt, gondoljunk bele, hogy a Nagy Imre temetést ők szervezték, tehát egy komoly szervezett erő volt.

Fördős Attila váci polgármester is jelen volt a rendszerváltó értelmiség által szervezett akkori rendezvényeken, mint mondta, alapvetően nagy reményekkel néztek a rendszerváltás elé, azonban számára nem hozta el azokat az eredményeket, amit remélt tőle.

Fördős Attila polgármester Vác 12,12,14 -13,11
Ott a Jurtában az a szellemi muníció, ami felhalmozódott, azok a szellemi előadások, mai napig tudnék idézni jónéhány személynek az impozáns szövegkörnyezetéről. De ugyanakkor a rendszerváltozás csalódással járt. Én azt hittem, hogy a szovjet megszállás miatt részben a világháborút lezáró párizsi békediktátum bizonyos oldása képpen Magyarország a nemzet határainak meghúzásában kérdőjeleket vethet föl, ezen közben a határon túlra szorult magyarságnak az érdekérvényesítése erőteljesebb lesz. Azt gondoltam, hogy a társadalomnak a nagy része az csak a szovjet jelenlét miatt kommunista. És ez nagy csalódás volt számomra, hogy azt követően is láttam milyen utóvéd harcok zajlanak, és hogy megy át a gazdasági szférába.

A kerekasztalbeszélgetésen előtérbe került az a kérdés is hogy ma mit jelent egy fiatalnak a haza vagy a szabadság, mint értékfogalom. Ezzel kapcsolatban Marton Zsolt váci megyéspüspök fejtette ki álláspontját.

Marton Zsolt váci megyéspüspök
... fontos volt nekünk az igazi szabadság, óriási kihívásnak tartom manapság, hogy az értéktelenség elragadja az embereket. Hogy elég az, hogy fogyasztunk, vásárlunk és megvagyunk, és hogy nem számít nekünk az, hogy a haza, a nemzetünk, az igazi szabadságunk, a függetlenségünk, jó lenne, ha ezeket az igazi értékeket oda lehetne tenni az emberek szívébe.

Rétvári Bence végül azt a kérdést is felvetette, hogy a rendszerváltás után 30 évvel eljut-e a magyar társadalom a korszakváltásba. Erre DJ Spigiboy is válaszolt, aki jelenleg KDNP-s politikusként képviseli Vácrátótot a polgármesteri székben.

Spiegelhalter László (spigiboy) polgármester Vácrátót
Folyamatosan figyelem a fiatalokat, szerintem akkor lesz egy teljes korszakváltás, amikor nem Coelho idézeteket idéznek a facebookon, hanem Mikszáth Kálmánt. Tehát a fiatalok is érezzék újra azt, hogy jó magyarnak lenni. Én boldog vagyok, mert a 13 éves fiam kalapban jár, boldog, ha kell, akkor felveszi a mentét, ha kell, akkor a csizmát, kis mezőgazdász lesz, és azt gondolom megtalálta azt a belső békéjét, amit csinálni akar. Nem találkozom azzal, ami 90-es évek közepén volt, hogy az én gyerekem az mindenképpen főiskolát, egyetemet végezzen, hanem, hogy boldog legyen. A korosztályomnak most 14-től 25 éves gyerekei vannak és most már nem az az elvárás, hogy egyetem, főiskola diploma, hanem az, hogy boldog magyar emberként éljen Magyarországon, és ha ezt elérjük, és mindenki megelégszik azzal, ahol tart, és dolgozik azért, hogy boldoguljon, akkor én azt hiszem, megtörtént a korszakváltás.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.