ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Az aradi vértanúkra emlékeztek a Rózsakertben.
Feltöltötte esaniko - kedd 08 október 2019 - 10:01:24
A hagyományok szerint a Rózsakertben emlékeztek meg az aradi vértanúkról. A péntek délutáni ünnepségen Fábián Gábor, a Boronkay középiskola igazgatója a szabadságharchoz vezető lehetséges okokról is beszélt, majd felidézte a 170 évvel ezelőtti eseményeket. Az ünnepségen a Boronkay iskola diákjai adtak műsort, melyben a 13 aradi vértanú életrajzát és utolsó mondataikat is felidézték. A nemzeti gyásznaphoz kapcsolódó megemlékezés koszorúzással zárult.

A hagyományoknak megfelelően a Rózsakertben rendezte meg pénteken az önkormányzat és a művelődési ház az Aradi Vértanúk Napjához kapcsolódó emlékünnepséget. A 13 honvéd tábornok váci emlékhelyénél a Boronkay iskola igazgatója mondott beszédet, melyben kiemelte, diákjainak is mindig azt tanította, hogy tegyenek fel maguknak sok-sok miérttel kezdődő kérdést, így ő most arra keresi a választ, hogy miért is alakult ki az 1848-as, egyébként vér nélküli forradalom, majd miért lett belőle szabadságharc? Hozzátette, a hivatalos magyarázat a történelemkönyvekben olvasható, véleménye szerint azonban az okok leginkább a magyar mentalitásban keresendők.

Fábián Gábor, igazgató, VSZC Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnázium
Én mégis mással magyaráznám. Mégpedig a magyar mentalitással. 52 A magyar egy dolgos, szavát megtartó, ugyanakkor némileg hiszékeny, bizonyos határig türelmes, de harcolni is képes nép. Ez nem mindig szerencsés egyveleg. Mert bizony sokszor előfordult a történelmünkben, hogy szövetségeseknek hittek, becsaptak minket. Vagy a jobb élet reményében tűrtünk, tűrtünk, de gyakran odáig lyukadtunk ki, hogy betelt a pohár, elfogyott a türelem, s annak nem egyszer véres harcok lettek az eredményei.”

Fábián Gábor arról is beszélt, hogy a magyar nép számos alkalommal bátran megharcolt a szabadságért, és őseinkre mindig büszkének kell lennünk. Az ünnepi műsort idén Szlobodnik Mihály, a Boronkay iskola történelemtanára állította össze. A diákok bemutatták a vértanúk életét, felidézték utolsó mondataikat, és részletesen ismertették a 170 évvel ezelőtti őszi eseményeket.

„A tábornokok nem kergettek hiú ábrándokat, hisz az utolsó aradi haditanácson a megbeszélés Görgey következő szavaival zárult:’Uraim, lehet, hogy az utunk a vérpadhoz vezet.’ Sajnos az események a későbbiekben őt igazolták.”

A műsort követően a város önkormányzata, intézményei, iskolái és civil szervezetei helyeztek el koszorúkat a vértanúk emlékoszlopainál.

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.