ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Finisben a 2 milliárdos beruházás. Novemberben költözhet be a Kilátó Központ a ferences rendházba.
Feltöltötte esaniko - hétfő 14 október 2019 - 11:10:19
Fogyatékkal élő és sajátos nevelési igényű fiatalok munkába állását segíti majd az az új intézmény, amelynek a váci ferences rendház fog otthont adni. Csütörtökön sajtótájékoztató keretében mutatták be, hogy hol tart most a 2 milliárd forintból megvalósuló épületfelújítás. Mint elhangzott, már csak kisebb munkák vannak hátra, így a műszaki átadás novemberben megtörténhet. Az éves szinten 300 milliós kormányzati támogatással működő, piaristák által menedzselt intézmény a tervek szerint harminc szakember foglalkoztatásával az első évben kétszáz, majd a harmadik évtől már ötszáz fiatalnak tud segíteni a pályaorientációban és az elhelyezkedésben.

Befejezéshez közeledik a Vác történelmi központjában álló ferences rendház felújítása. A nagy volumenű beruházás során az épületegyüttest úgy korszerűsítik, hogy megfeleljen a kor követelményeinek, és megőrizze eredeti arculatát is. Az ingatlan tulajdonosa a ferences rend, amely 25 évre használatba adta az épületet a piarista rendnek, amely évi 300 millió forintos állami támogatással üzemelteti majd itt a segítséget igényló fiatalok elhelyezkedését elősegítő intézményt. A csütörtöki sajtóbejárás alkalmával a ferences tartományfőnök elmondta: az egykori, Kapisztrán Szent Jánosról elnevezett nyomdának is otthont adó épülethez méltó az az új szerep, amit a Kilátó Központ jelent.

Dobszay Benedek ferences tartományfőnök
„Akik itt voltak, azok hihetetlen szellemi kapacitással rendelkeztek, hiszen a nyomda ezt megkövetelte. Ezért is öröm számomra, hogy azon túl, hogy ezen az együttműködésen keresztül, amit most a piaristákkal kötöttünk, nem csak az épület újul meg, hanem az a funkció, ami ide jön, az egy kicsit hasonló. Kétkezi munkát végző fiataloknak próbálunk majd segíteni, és talán ezzel egy kicsit az épületnek ezt a hagyományát is továbbvisszük, ahol a szellem és a fizikai munka összekapcsolódhat… „

A piarista tartományfőnök kiemelte: a rendnek is fontos, hogy egy olyan rétegnek segíthetnek, akik eddig sokszor kívül estek a látókörön.

Szilvásy László piarista tartományfőnök
„Ez a kezdeményezés a piarista rend számára különösen azért fontos, mert azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy a fiataloknak olyan csoportjával is tudjunk foglalkozni, akik a hagyományos iskolarendszerhez ezen intézet segítsége nélkül nem, vagy csak nagyon korlátozottan tudnának kapcsolódni.”

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a sajtóbejárás alkalmával arról beszélt, hogy a központ egy teljesen új típusú intézmény hazánkban, amely komoly szalmai kihívást is jelent, és amely módszertani kutatóként is működik.

Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár
„Ez az a hely, ami egy személyben, egy feladattal akarja megoldani azt, hogy támogató legyen, összekösse a pályaorientációt és a szakképzést, és a munkaerőpiac igényeihez való utat segítse azoknak a gyerekeknek, akik valamiért, valamilyen külön odafigyelést igényelnek.”

Mint elhangzott, a teljes egészében akadálymentesített épület aulából nyíló kisebb termekben zajlanak majd a személyes konzultációk és foglalkozások, a belső udvarban kialakított, átlátszó tetővel fedett csarnok pedig a nagyobb rendezvényeknek biztosít teret. Rétvári Bence arról beszélt, hogy az épület nagyterme a város számára is egy új közösségi tér, ahol különféle programokat, hangversenyeket vagy konferenciákat is szervezhetnek a jövőben. Kitért arra is, hogy az új váci intézmény úttörő lehet a fogyatékkal élő fiatalok gyakorlati támogatásában.

dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő
„A kormányzat több mint 2 milliárd forinttal támogatta, hogy itt Vácon ez a teljes épülettömb, a templom és ez az egykori rendház megújuljon. Egy olyan funkció kerül bele, amely Magyarországon elsők közötti. Egy-két olyan kísérleti projekt van, ahol ilyen többletsegítés a gyermekeknek, a fiataloknak megvalósulhat Magyarországon, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az egyik ilyen kísérleti projekt az pontosan Vácon indul…

Vác polgármestere köszönetet mondott a projekt támogatóinak és kivitelezőinek, és arról beszélt, hogy a Kilátó Központ egy történelmileg nagyon fontos, szent helyen fog működni, ott, ahol az első váci székesegyház, illetve a váci vár állt.

Fördős Attila polgármester, Vác
„Itt vette át Bocskai István az erdélyi koronát. Ezen a helyen. S természetesen Vác városa a múltban is komoly értékeket hordozott, hiszen már a bronzkorban tudjuk, hogy Vác városán állt a pogány vár, szemben pedig a római kori bolha vár.”

Mint elhangzott, gróf Koháry István támogatásával, a 18.század derekán épült fel a barátok temploma, majd a kolostor, amely sokáig nyomdaként üzemelt, később itt működött a Pest megyei levéltár váci osztálya is. A Kilátó Központ már most is működik, jelenleg a Cházár iskola épületrészeiben folyik a szakmai munka, és várhatóan a novemberi átadást követően költözhet végleges helyére az intézmény


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.