ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Oxi ünnep. Kitüntették a leköszönő polgármestert.
Feltöltötte esaniko - kedd 15 október 2019 - 10:11:11
Második legnagyobb nemzeti ünnepéről, az Oxiról emlékezett meg vasárnap a Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat. A NEM néven rögzült esemény annak a napnak állít emléket, amikor Görögország népe nemet mondott a második világháború idején a fasiszta Olaszország diktátumára. Azóta október 28-a a görög nemzeti tudat jelképe lett, melyet a váci művelődési központban is megünnepelt a helyi görög közösség.A Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat 2010-ben alakult meg a városban. A közösség minden évben megünnepli a második legnagyobb görög nemzeti ünnepet, az Oxit, azaz a NEM napját, amely 1940. október 28-nak állít emléket. Görögország ugyanis ezen a napon mondott nemet a második világháborús olasz megszállásra. A művelődési központban, szombaton megrendezett eseményen Sarantis Mantzourakis, a szervezet elnöke köszönetet mondott a váci önkormányzat hathatós támogatásáért, amit az elmúlt kilenc évben kaptak, és beszámolt az eredményeikről is.

Sarantis Mantzourakis, elnök, Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat
„Itt az ünnepek során valójában mekkora értékek kerültek ezalatt a 9 év alatt a felszínre: egyrészt Vácott ugye –nagyon sokan tudják, hogy – van egy görög templom, amit szeretnénk majd valamikor visszaállítani, hogy működjön, hogy ne vesszen el az érték, első generációs érték, és azokat az értékeket, amelyek a levéltárban, amelyeket a görögök itt hagytak, rengeteg, rengeteg értéket szeretnénk megtartani. Kulturális értékeinket ápoljuk, a Váci Nemzetiségi Önkormányzat rengeteg programban részt vesz helyben, nemcsak helyben, hanem máshol is, külföldön is, most már egyre többször megyünk külföldre, és ezáltal a hagyományainkat ápoljuk.”

A szombati ünnepségen egy osztrák partner-szervezet is részt vett, akiket az elnök németül is köszöntött, majd meghallgatták a görög és a magyar himnuszt.
Fördős Attila köszöntőjében gratulált a váci görög közösség munkájához és felidézte Görögország szabadságért, demokráciáért vívott harcainak történetét.

Fördős Attila, leköszönő polgármester, Vác
„Mi magyarok különösen azért értjük meg ennek a népnek a történelmét, szenvedését, mert mi hasonlóképpen a szabadságért nagyon sokat küzdöttünk, és még lélekszámban is itt a Kárpát-medencében hasonló nagyságrendben élünk, 10-12 millió, attól függ, hogy melyik impérium teszi ezt a bizonyos népszámlálást.”

A váci görög önkormányzat ebben az évben egy díjat alapított, mellyel támogatóinak kíván köszönetet mondani. A Görög Nemzetiségért elismerést elsőként Fördős Attilának adományozták. Az ünnepség folytatásában kulturális műsor következett, itt többek között az osztrák Stainz városának tánccsoportja is fellépett, a zenét pedig maga az elnök, Sarantis Mantzourakis buzukiművész szolgáltatta. A szombati esemény batyus fogadással zárult.Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.