ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Erasmus Nap a Madáchban. Beutazták már a kontinenst.
Feltöltötte esaniko - kedd 15 október 2019 - 10:21:57
Erasmus Napot rendeztek csütörtökön a váci Madách gimnáziumban. A tematikus nap célja az volt, hogy felhívják a diákok és a tanárok figyelmét a nemzetközi mozgalomban rejlő lehetőségekre, és átadják az eddig megszerzett tapasztalatokat. A bemutatónapra a gimnázium több szomszédos iskolát is meghívott, délután pedig uniós kvízre várták a szervezők a diákokat.

2019 nyarán 16 pedagógus utazhatott el külföldi továbbképzésekre a Madách iskolából egy nyertes Erasmus + pályázatnak köszönhetően. A tanárok a különböző célországokban, köztük Izlandon, Franciaországban, Angliában, Görögországban vagy Írországban 5 nap és két hét közötti időtartamban vehettek részt módszertani képzéseken. A kint szerzett tapasztalatokról a csütörtöki Erasmus Napon számoltak be.

Horváth Edit, szervező
„Bemutatjuk a diákoknak is a programot, illetve kollégáknak, a környékbeli három iskola, az Árpád általános iskola, a Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnázium, illetve iskolánk, a váci Madách Imre Gimnázium tanárai közül jó néhányan, akik a nyáron részt vettek külföldi továbbképzésen, bemutatják a továbbképzésüket röviden az érdeklődő kollégáknak.”

A „21. századi technológiákkal és élmény pedagógiával a diákok tanulási motivációjáért” című pályázatot Boda Mária, Csolák Veronika, Dobó Katalin és Nemes Éva írták. A résztvevők a kiutazások alkalmával megismerhették más országok oktatási rendszerét, kultúráját, hagyományait, és értékeit a képzéseken pedig a tanárok sok új ötletet kaphattak arra, hogy hogyan lehet modern eszközökkel vagy egyéb praktikákkal élvezetessé tenni a tanulást a diákoknak.

Horváth Edit, szervező
„A legérdekesebbeket fogják a kollégáim délután bemutatni, ilyen volt például Csolák Veronika kolléganőm továbbképzése, ő robotokkal foglalkozott Korfu szigetén, illetve Duhonyi Anita Finnországban járt, ahol a finn iskolával ismerkedett meg, Weixelbaum Laura kolléganőm pedig Svédországban elsősorban múzeumpedagógiával, tehát az élménypedagógiának ezen területével ismerkedett.”

Az Erasmus Napon egy kiállítás keretében is bemutatták a módszertani képzéseket és az utazások tapasztalatait, a szünetekben pedig olyan zenéket játszott az iskolarádió, amilyen országokban jártak a pedagógusok: például a Belfast-ot a Boney M-től, mivel ketten is Belfastban jártak, vagy a Scarborough Fair című szám a Celtic Womantől, amely Boda Mária angliai útjára emlékeztetett.
A Madách közben két újabb sikeres pályázat megvalósítására is készül, a "Mesterségem címere" című projektben három határon túli, magyar iskolával együtt vesznek részt. Az ipolysági, a brassói és a zentai gimnáziummal közös Erasmus pályázatban a váci iskola koordinátorként vesz majd rész, és a nyitó találkozót is itt tartják október 24-26-a között, illetve egy két éves magyar-német-spanyol projektről is szó esett.
Az Erasmus nap egyben egy tavalyi Erasmus-projekt zárása is volt a Madách Gimnázium számára: az isztambuli Burhan Felek Lisesi partneriskolával együtt valósítottak meg egy sikeres, egy évig tartó projektet. Érdekesség, hogy a váci eseménnyel szinte egy időben Isztambulban a török partneriskola is bemutatta a projekt eredményeit.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.