ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Szabad-e etetni a vízimadarakat? Az MME szerint: soha, semmivel.
Feltöltötte esaniko - csütörtök 07 november 2019 - 14:03:31
Évekkel ezelőtt indított kampányt a Magyar Madártani Egyesület annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a vízimadarak etetése káros. Számos tévhit kering hazánkban a témával kapcsolatban, vallja Orbán Zoltán ornitológus, és még mindig hagyomány, hogy a szülők leviszik a gyerekeket a vízpartokra, hogy ennivalót dobáljanak a hattyúknak vagy a kacsáknak, miközben a szakma álláspontja egységesen az, hogy a vízimadarakat soha, sehol, semmivel nem szabadna etetni. Az egyesület szóvivője hozzátette, a kihelyezett automatákban található eleségek –a feliratok ellenére- ugyanolyan veszélyesek, mint mondjuk a vízbe dobált száraz kenyér.

A Magyar Madártani Egyesület néhány évvel ezelőtt indított figyelemfelhívó kampányának köszönhetően ma már visszaszorulóban van az a –korábban teljesen elfogadott szokás-, hogy a szülők leviszik a vízhez a gyerekeket hattyúkat, vagy kacsákat etetni. Orbán Zoltán ornitológus hónapokon keresztül írta azt a fotókkal illusztrált tanulmányt, amely rávilágít a vízimadarak etetésének káros hatásaira. A cikk lényege, hogy ezekre az állatokra csak és kizárólag veszélyt jelent –az egyébként jóhiszemű- etetés, mivel növényevő, röpképes, illetve vándorló madarakról van szó, amelyeknél az lenne a természetes, ha élelem híján egyszerűen tovább állnának.

Orbán Zoltán, ornitológus, szóvivő, Magyar Madártani Egyesület
„Rövid távon nagyon gyorsan lehet eredményt elérni, ha a vízimadarak azt tapasztalják, hogy –akár egy nagy látogatottságú etetőhelyen is-máról-holnapra nem kapnának enni, akkor amint szigorodik a tél, fagynak be a vizek, a hó eltakarja a legelő gyepterületeket, akkor egyszerűen szárnyra kapnak és elhúzódnak, tehát alapvetően az emberek mindig elfelejtik azt, hogy röpképes madarakról van szó, egy veréb méretű madárnak sem jelent az gondot, hogyha nem megfelelő számára az élőhely, egy nap alatt 1000 kilométert kényelmesen le tud repülni.”

A szakember szerint tehát, amint abbamarad az etetés és természetes táplálék sincs, a vonuló madarak akár másnapra leérnének a mediterrán térségbe, ahol zavartalanul élhetnének tovább. Ahogy Orbán Zoltán mondja, nemcsak maga az etetési folyamat, hanem az emberek által kínált finomított élelmiszerek is minden formában károsak számukra, még azok is, amelyeket a kihelyezett automatákból lehet megvásárolni.

Orbán Zoltán, ornitológus, szóvivő, Magyar Madártani Egyesület
„Ez a táplálék ez pont annyira –hogy is mondjam- természetbarát és egészséges, minthogyha mondjuk elkezdenénk az óvodásokat mondjuk romlott popcorn-nal etetni így a kerítésen keresztül. tehát, ugye…. 7:36 ---08:31 ..hogy mindenki értse, ezeket a kacsaetető vagy libaetető automatákat alapvetően olyan pelletált növényi „táplálékkal” –nevezzük így- amit alapvetően ilyen malomipari söpredéknek szoktunk hívni… 08:48 … 9:10 Tehát hogyha a világ legjobb minőségű tápját tennék ebbe a kacsaetető automatába, akkor is teljesen felesleges és értelmetlen lenne, mert a vízimadaraknak, a növényevő vízimadaraknak is csak azon a területen szabad megmaradniuk, illetve leszállniuk pihenni, ami egyébként őket természetes módon is el tudja tartani."

A szakember hozzátette: a növényevő vízimadarak tápláléka minimum 70-80%-a szárazföldi növényekből áll. Tehát,az egészséges és természetes létük része, hogy ki kell menniük legelni a szántókra, rétekre, akár több tíz, vagy száz kilométert repülve. Ha etetik őket, helyben maradnak, ellustulnak, felborul a költési rend, a madarak kiszolgáltatottak lesznek, nem megfelelő élőhelyen is nagy számban fordulhatnak elő, így könnyebben megbetegszenek és a zsúfoltság miatt megnövekvő agresszivitás miatt nagyobb a sérülésveszély is. A szakma állása szerint tehát, ha jót akarunk, akkor a vízimadarakat soha, sehol, semmivel nem szabad etetni.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.