ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Vác remete névnapját ünnepelték
Feltöltötte esaniko - kedd 26 november 2019 - 11:09:14
Pénteken sötétedéskor gyűltek össze az ünneplők a Kossuth téren Vác remete szobránál, hogy gyertyát, vagy mécsest gyújtva emlékezzenek meg a város névadójáról. A Váci Múzeum Egyesület évről-évre megidézi a legendák ködébe vesző Boldog Vácz remete alakját, aki a történet szerint a XI. század második felében püspöki jóváhagyással térítette keresztény hitre a környéken élő pogány magyarokat. Egyes elképzelések szerint a várost később róla nevezték el.

A régi legenda szerint a várost I Géza nevezte el Vácz remetéről, aki korábban győztes csatát jósolt Szent Lászlónak, majd a környékbeli erdőségekben telepedett le, és állhatatos munkával terjesztette a keresztény hitet a pogány magyarok között. A város nevének eredetét illetően azóta is több elképzelés tartja magát, de a november 26-ai névnapra emlékezve a Váci Múzeum Egyesület hagyományosan megemlékezést szervez a remete szobra elé. Idén a társaság nevében dr. Tringli István történész a korabeli krónikákból merítve idézte meg a város névadójának alakját.

Dr. Tringli István elnök, Váci Múzeum Egyesület
Miért is emlékezünk meg erről a történetről, amit ha jól számolok, akkor ami megesett benne, körülbelül 950 évvel ezelőtt történt. A Múzeum Egyesületnek az egyik legfontosabb feladata, hogy ne csak a város múzeumait és közgyűjteményeit támogassa, hanem fenntartsa azt a hagyományt is, amely nem egyszerűen a város falaiban rejlik, nem egyszerűen a város épületeiben, utcáiban rejlik, hanem ami az emberek szívében lakik. Úgy gondolom, ez az a történeti hagyomány, ami miatt mi minden évben összejövünk ennél a szobornál, és megemlékezünk erről az eseményről.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.