ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Átadták a Migazzi Emlékdíjakat. Beer Miklós és Nemes György részesült elismerésben.
Feltöltötte esaniko - csütörtök 28 november 2019 - 14:26:34
Dr. Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök és Nemes György piarista szerzetes vehették át idén a Migazzi díjakat. Az elismeréseket pénteken a Credo-házban adták át, teltház előtt. Az ünnepség bevezetőjeként Szalay Ákos építész idézte fel Vác egykori püspöke, a jelentős építészeti és kulturális örökséget hagyó Migazzi Kristóf munkásságát és szellemiségét. A legendás püspök nevét viselő alapítvány által megítélt díjakat Bartos Ferenc kuratóriumi elnök adta át, a díjazottakat pedig Marton Zsolt püspök köszöntötte.

Vastapssal köszöntötték pénteken a Credo-házban a Migazzi-díj idei kitüntetettjeit. Az egyházmegye Migazzi Alapítványa még 2017-ben hozta létre a díjat, mellyel a barokk korban élt városépítő püspök egyházi és közéleti tevékenységét őrző és követő személyeket ismerik el. A pénteki díjátadó ünnepség bevezetőjében a szintén Migazzi-díjas Szalay Ákos építész, a váci Kálvária Alapítvány elnöke mutatta be a legendás püspök tevékenységét, majd Bartos Ferenc kuratóriumi elnök átadta a díjakat. Elsőként dr. Beer Miklós nyugalmazott püspök vehette át a 2019-es elismerést. Mint a méltatásában elhangzott: 16 éves püspökségét folyamatos építkezés, fejlesztés, felújítás jellemezte az egyházmegye területén, melyek közül kiemelkedik a váci Apor főiskola és az Althann központ létrehozása.

Bartos Ferenc, kuratóriumi elnök, Migazzi Alapítvány
"Úgy érzem, hogy gyorsan átlátta, hogy mi a legnagyobb fájdalma ennek a városnak, ami már évtizedes hiány volt. Mindig főiskola után áhítozott a város, meg szálloda után. Hát most már mind a kettő van, ő hozott nekünk főiskolát, és épített egy ma már szállodaként működő szép épületet nekünk. Amit mi nem tudtunk váci polgárok megtenni, azt megtette ő.”

Marton Zsolt megyéspüspök köszöntőjében hangsúlyozta: Beer Miklós őszinte és közvetlen embersége, természetessége is példaértékű. A Migazzi Alapítvány 2019-ben dr. Nemes Györgynek ítélte még oda a kitüntetést, akinek a piarista gimnázium újraindítása óta végzett nevelő-oktató munkáját és jelentős közírói munkásságát ismerték el.

Bartos Ferenc, kuratóriumi elnök, Migazzi Alapítvány
„…’92-ben megindult az első osztály, melynek ő lett az osztályfőnöke…, és azóta is itt van: tanít itt, tanít több főiskolán, könyveket ír, tankönyvet is, rendszeresen publikál a Váci Polgárba. Igazi közéleti életet él.”

Marton Zsolt piarista öregdiákként is köszöntötte Nemes atyát, s Isten áldását kérte további szolgálatára. Az ünnepség a korábbi Migazzi-díjas, tavasszal elhunyt Pálos Frigyes atya, a Váci Egyházmegyei Múzeum néhai igazgatójának életművét ismertető emlékkönyv bemutatójával zárult.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.