ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Egészségházat avattak Rádon. A 230 milliós beruházás 1 év alatt felépült
Feltöltötte esaniko - kedd 03 december 2019 - 09:27:21
Egészségházat avattak csütörtökön Rádon. Az új komplexumban a házi- és gyermekorvosi rendelő mellett helyet kapott a védőnői szolgálat és a fogorvosi ellátás is, valamint tartozik egy park is az épületegyütteshez. A beruházás 230 millió forintba került, melyből 200 milliót a kormányzat biztosított pályázati úton. Rétvári Bence államtitkár, a község országgyűlési képviselője az ünnepélyes átadáson kiemelte: az egészségügyi alapellátás biztosítása az önkormányzatok feladata, az állam mégis országszerte jelentős összegekkel járul hozzá a hasonló fejlesztésekhez. Rád alpolgármestere arról beszélt, hogy az építkezés rekordgyorsasággal zajlott, hiszen az ötlettől az átadásig alig két év telt el.

A főút mellett, egy korábban üres telken építették fel Rádon az egészségházat. A közel 2000 lelket számláló településen csütörtökön avatták fel az új komplexumot. Az épületegyütteshez egy park is tartozik, emellett parkolókat, akadálymentes járdákat és térkövezett teret is kialakítottak az átalakított területen. Az ünnepélyes átadás alkalmával a község alpolgármestere elmondta, hogy 2017 tavaszán fogalmazódott meg az egészségház ötlete, az építkezés pedig rekordidő alatt lezajlott.

Rutkai Róbert, alpolgármester, Rád
Lezajlott a közbeszerzési eljárás, kiválasztottuk a kivitelezőt, és utána –ez volt 2018 őszén-, 2018 szeptemberében kötöttük meg a szerződést az építővel, és kérem, ez az épületegyüttes, az őt körbevevő parkkal 1 év alatt épült fel.

Rutkai Róbert hozzátette: 200 millió forintos támogatást kaptak a kormánytól, amelyet az önkormányzat 30 millió forintos önrésszel egészített ki. Rétvári Bence köszöntőjében arról beszélt, hogy az állam nem csak itt, vagy a térségben, hanem országszerte számos helyen támogatja az egészségügyi ellátás fejlesztését.

dr. Rétvári Bence, országgyűlési képviselő, FIDESZ-KDNP
A háziorvosi rendelők, járóbeteg rendelők önkormányzati feladatot jelentenek. Ugyanakkor az állam nem azt mondja, hogy ezekhez a feladatokhoz ő nem járulna hozzá, hiszen itt is, ennek az épületnek a létrehozatalát is bő 200 millió forint értékben kormányzati támogatásból tudta Rád megvalósítani, és nem csak itt, Rádon valósul ez meg,. Két járásban, a váci és a szobi járásban, tehát a Dunakanyarnak ezen a részén, körzetben 34 település van, s a 34 településből 18 településen állami támogatásból épül vagy újul meg a háziorvosi rendelő, fogorvosi rendelő, vagy a védőnői szolgálatnak az épülete.

Az új épületben a gyermek- és felnőtt háziorvosi rendelő mellett a védőnői szolgálat is helyet kapott, egy különálló épületben pedig a fogorvosi ellátás működik majd. A háromféle praxis mindegyike külön bejárattal és külön kiszolgálóhelyiségekkel rendelkezik, így a betegek és az egészségmegőrző programokra érkezőknek is külön váróhelyiség áll rendelkezésre. Az épület műszaki átadása már megtörtént, az orvosi ellátás pedig várhatóan februárban indul meg az új épületben. V. Szabó Gyula, műszaki ellenőr bemutatójában az is elhangzott, hogy a tetőtér is beépíthető lesz később, illetve a parkban hamarosan padokat és szemeteseket helyeznek el. Az épület előtti térre Szent István szobor felállítását tervezik, és szabadidős parkként, vagy akár időszaki termelői piacként szeretnék hasznosítani az új közösségi teret. A komplexumot Detre János evangélikus lelkész és Rolik Róbert katolikus plébános áldotta meg. Az avatási ünnepség szalagátvágással, majd fogadással zárult.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.