ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


A hajléktalanszálló biztos menedéket nyújt a fedél nélkülieknek.
Feltöltötte esaniko - hétfő 13 január 2020 - 08:22:01
A hőmérséklet éjszakánként napok óta nem emelkedett 0 fok fölé, és az előrejelzések szerint maradnak a mínuszok továbbra is. Az erős lehűlést legtöbben a meleg lakásban vészelik át, de Vácon is akadnak, akiknek nemhogy fűtés, de fedél sem jut a fejük fölé. A Hajléktalanok Átmeneti Szállójának munkatársai azt kérik, hogy senki ne töltse az utcán az éjjelt: az intézmény meleg étellel és tisztálkodási lehetőséggel vár minden rászorulót.Vácon 2018 óta utcai szociális munka keretében is foglalkoznak a hajléktalanokkal, de a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy ebben az időszakban a szálló nyújtja a legnagyobb biztonságot.

A váci hajléktalanszállón a téli időszakban meleg étellel és kulturált tisztálkodási lehetőséggel várják a rászorulókat. Az intézményt az önkormányzat üzemelteti, de az élelmezésben az Élelmiszerbank és a Baptista Szeretetszolgálat is napi szinten nyújt segítséget: előbbi a Tesco áruházból pékárut, utóbbi pedig egyszeri meleg ételt biztosít a rászorulóknak. A hideg miatt már most jelentősen megnőtt a segítségért folyamodók száma, ottjártunkkor több mint 50 ügyfélről számolt be a hajléktalanszálló vezetője.

Járja Andrea igazgató, Szociális Szolgáltatások Háza
Én azt gondolom, hogy a tavalyi évben és most is uraljuk a hideg adta helyzetet. Itt a Rákóczi tér 20, mint központi helyszínen tudunk elszállásolni fedél nélkülieket, és másik lehetőségünk a Budapesti főúton az Idősek Napközi Klubja helyiségét kapjuk meg erre a célra.

Az úgynevezett Vörös kód protokoll szerint extrém hideg esetén a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk a hajléktalan embereknek, ha az ellátó rendszer nem tudná fogadni a megnövekedett létszámot. Addig azonban többen is vannak, akik garázsokban, vagy más fűtetlen helyeken húzzák meg magukat.

Járja Andrea igazgató, Szociális Szolgáltatások Háza
Azok az emberek, akiknek valahol, valamennyi ideig sikerül magukat meghúzni ismerősnél, régi családtagnál, rokonoknál, azt gondolom, azok húzzák, ameddig lehet, viszont az erős hideg elől, garázsból, ahol nincsen fűtés, előbb-utóbb bekopognak hozzánk.

Vácon 2018 óta működik az utcai szociális munka szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy azokat az embereket sem hagyják gondozatlanul, akik nem akarják megszokott helyüket elhagyni.

Járja Andrea igazgató, Szociális Szolgáltatások Háza
Napközben is járják kollégák intézményi autóval a város utcáit. Az éjszakai órákban, este 6-10-ig, illetve lakossági bejelentés alapján is a kollégák kimennek vélt-hajléktalan személy esetén segítséget nyújtani. Érdekes, hogy az első hónapban 7 fő volt, akiről tudomásunk volt és jelzést kaptunk, most ennek az ötszörösét látjuk el.

A fedél nélkül maradtak ellátása széleskörű összefogással oldható meg: nemcsak a város és a karitatív szervezetek, hanem a magánemberek segítsége is jól jön. A lakosságtól elsősorban tartós élelmiszert és ruházatot fogadnak szívesen.

Járja Andrea igazgató, Szociális Szolgáltatások Háza
Meleg takaró, párna, természetesen, ami fertőtleníthető, mindig fogadja az intézményünk, ugyanígy a meleg ruházatot is. Ebből mindig kapunk elegendőt, most az alsóneműt és meleg zoknikat szeretnénk kérni.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.