ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Emlékezés a Malenkij robot áldozataira. Közösségi túra és konferencia Nagymaroson.
Feltöltötte esaniko - kedd 14 január 2020 - 09:09:53
Az 1945 januárjában elhurcolt dunakanyari svábokra emlékeztek Nagymaroson. A Málenkij robot 75. évfordulója alkalmából konferenciát is rendeztek, mely elsősorban a traumák egyénre és családra gyakorolt hatásait, illetve a feldolgozás lehetséges módjait vizsgálta. A Duna-parti város művelődési házában a tanácskozás délutáni részében csoportos beszélgetéseket tartottak, ahol szintén az átélt, vagy örökölt fájdalmak feldolgozásához kaphattak tanácsokat az érdeklődők. Január elején megszervezték a Nagymarosról induló, 130 kilométeres Malenkij emléktúrát is, melyet idén már 30-an teljesítettek, de többszázan csatlakoztak útközben az emlékezőkhöz.

2012 óta közösen emlékezik meg minden januárban a malenkij robot áldozatairól Kismaros, Nagymaros és Zebegény.A három településről több mint 550 civilt vittek el a Szovjetunióba 1945-ben, akik a pár naposnak ígért kényszermunka helyett éveket dolgoztak Szibériában nyomorúságos körülmények között. A megemlékezés 6. éve egy emléktúrával is kiegészül, melynek ötletgazdája Kosztra Gábor helyi képviselő, történelemtanár. A túra is összefogja a településeket, az út során ugyanis Kismaros, Nagymaros és Zebegény emléktábláit is megkoszorúzzák.

Kosztra Gábor, szervező
„Az volt a célom vele, hogy valami már formában emlékezzünk meg az eseményekről, hiszen legyalogolni ezt a távot, teljesen más dolgokat hív elő, mint elmenni egy megemlékezésre, nem jobb, vagy rosszabb, csak más. Maga táv Nagymarosról nézve 130 kilométer, ezt az elhurcoltak olyan 5-6 nap alatt tették meg 75 évvel ezelőtt, és mi annak érdekében, hogy egy kicsit emeljük a tétet, és kicsit nagyobb kihívás legyen, ezt 3 nap alatt tesszük meg, és ezzel el tudjuk azt érni, hogy gyakorlatilag nincs olyan ember, akinek ne kéne kilépnie a komfortzónájából és egy kicsit átgondolni azt, hogy micsoda megpróbáltatásokon megettek keresztül az elhurcoltak…”

Sok mindent átértékelhet magában a túrázó, akár az egész útra, vagy csak egy-egy szakaszra csatlakozik, még akkor is, ha tudja, hogy estére kényelmes és biztonságos helyre ér-tette hozzá a szervező, aki arról is beszélt, hogy a Dunakanyarból elhurcoltak egyharmada viszont sosem tért haza. Aki pedig túlélte, súlyos traumákkal élt együtt, melyekről sokáig beszélni sem lehetett. Ezért szerveztek a 75 éves évforduló alkalmából egy konferenciát, mely a megélt és örökölt traumák feldolgozásának lehetőségeivel foglalkozik-tette hozzá Kosztra Gábor.

Kosztra Gábor, szervező
„A konferencia célja az az, hogy beszéljünk arról, hogy ezek a traumák itt vannak, léteznek, ne gondoljuk azt, hogy nem hat a másod-, harmadgenerációra, és ezeket próbáljuk meg feldolgozni és segíteni abban, hogy a helyére kerüljenek és a megemlékezés az ne egyfajta fájó seb legyen, hanem valamilyen szinten megtörténjen a megbocsátás, az elengedés és a megértése a dolgoknak.”

A konferencia megnyitójában Heinczinger Balázs polgármester és Ivor Andrásné, a Nagymarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke osztotta meg a témával kapcsolatos, személyes élményeket is tartalmazó gondolatait a hallgatósággal, majd S. Nagy Zita és Garai Dóra pszichológusok tartottak előadást a traumák egyénre és családra gyakorolt hatásairól. A délutáni programban kerekasztal beszélgetéseken lehetett részt venni, ahol Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök és Fekete Nóra pszichológus segített az érdeklődőknek utat mutatni abban, hogy a megélt traumák hogyan válhatnak pozitív lelki erősségekké.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.